GÜNDEM
Giriş Tarihi : 21-02-2023 00:21

Kaymakam Çam: Hepimizin başına gelebilir

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen “asrın felaketi” olarak nitelendirilen iki deprem sonrası deprem bölgesi ve depremzedeler için Kemer’de yapılan ve yapılacak olan çalışmalarla ilgili Kemer Kaymakamı Hüseyin Çam başkanlığında toplantı düzenlendi. Toplantıda “Evim Yuvan Olsun” projesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Kaymakam Çam, proje kapsamında evini depremzede vatandaşlara en az 3 ay kirasız veya 12 ay indirimli şekilde kiraya vermek isteyen vatandaşlar için oluşturulan bir proje olduğunu belirterek, ev sahibi ile kaymakamlık arasında sözleşme imzalandığını ve evin sigortalandığını dile getirdi. Kaymakam Çam, “Zaman zaman depremzedelerin gelmesiyle kiralar müthiş derecede arttı diye duyuyoruz. Böyle bir fırsatçılığa girene de söyleyecek söz yok. Bir iki tane duydum onunla ilgili çalışmaya başladık. Bu doğru bir şey değil. Yani hepimizin başına gelebilir” diye konuştu.

Kaymakam Çam: Hepimizin başına gelebilir

Şüheda PARTAL

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen “asrın felaketi” olarak nitelendirilen iki deprem sonrası deprem bölgesi ve depremzedeler için Kemer’de yapılan ve yapılacak olan çalışmalarla ilgili Kemer Kaymakamı Hüseyin Çam başkanlığında toplantı düzenlendi. Kemer Belediyesi Kültür Salonu’nda yapılan toplantıya, Kemer Kaymakamı Hüseyin Çam, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Kemer İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ramazan Ergel, Kemer Emniyet Müdürü Harun Mere, Kemer İlçe Milli Eğitim Müdürü Semra Bekar, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Emin Gül, belediye meclis üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve hayırsever vatandaşlar katıldı.

KEMER HALKI SEFERBER OLDU

Depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda konuşan Kaymakam Çam, depremin ilk anından itibaren Kemer’de yaşayan herkesin deprem bölgesi ve depremzedeler için seferber olduğunu söyledi. Depremin ardından yapılan faaliyetleri Kemer’de 3 ana gruba ayırdıklarına işaret eden Çam, deprem bölgesine gönderilen yardımlar, deprem nedeniyle Kemer’e gelen depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması ve depremzedelerin Kemer’de konaklama alanlarıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Kaymakam Çam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Antalya’ya gelen depremzedelerin Antalya’daki otellerde konaklayabileceğini açıklamasının ardından Kemer’e de çok sayıda depremzede gelmeye başladığına değinerek, “Depremin ilk anından itibaren Kemer halkı seferber oldu. 12 tırı aşkın yardım deprem bölgesine gönderildi. Daha sonra Kemer Bahri Tanrıkulu Spor Salonu’nda kriz masası kurduk. Her akşam değerlendirme toplantısı yaptık.” dedi.

AİLELER EVLATLARIYLA NE KADAR GURUR DUYSA AZ

Kemer’de genciyle, yaşlısıyla ve gönüllü vatandaşlarıyla herkesin depremzede vatandaşlar için elinden geleni yaptığını ifade eden Çam, “Özellikle gönüllü gençlere çok teşekkür ediyorum. Gece geç saatlere kadar spor salonunda çalıştılar. Kemerli aileler evlatlarıyla ne kadar gurur duysa azdır. Kemer’de yaşayan Rus ve Ukraynalı vatandaşlar da elinden geleni yaptı. Tarihin cilvesine bakın ki savaş halinde olan iki ülkenin vatandaşları depremzedeler için seferber oldu” diye konuştu.

KEMER’E 13 BİN 80 DEPREMZEDE GELDİ

Kaymakam Çam, otellerin kapılarını depremzede vatandaşlara açmasıyla beraber ilçeye gelen depremzedelerin sayısının 13 bin 80 olduğuna değinerek, “13 bin 80 depremzedenin yaklaşık 11 bini otellere yerleştirildi. Yaklaşık 2 bin 500 depremzede de evlere ve kendi akrabalarının yanına yerleşti. Özellikle bu evlere yerleşen vatandaş sayısı zaman zaman artıyor, zaman zaman azalıyor. Sebebi ise kayıt altına alınanlar var, onlardan otellere geçenler var ve benzeri veya daha kayıt altına alınmamış olanlar var, ama bugün itibariyle artık Kemer’de sistemin oturduğunu söyleyebiliriz. En önemli aşamalardan biri de Kemer’e gelen depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması. Sağ olsun Belediye Başkanımız Necati Topaloğlu 13 ton gıda desteğinde bulundu. Ayrıca hayırsever vatandaşlar da gıda yardımında bulundu ve bulunmaya devam ediyor. Bu süreci devam ettireceğiz.” ifadelerini kullandı.

“EVİM YUVAN OLSUN” PROJESİ

“Evim Yuvan Olsun” projesiyle ilgilide açıklamalarda da bulunan Kaymakam Çam, proje kapsamında evini depremzede vatandaşlara en az 3 ay kirasız veya 12 ay indirimli şekilde kiraya vermek isteyen vatandaşlar için oluşturulan bir proje olduğunu belirterek, ev sahibi ile kaymakamlık arasında sözleşme imzalandığını ve evin sigortalandığını dile getirdi.

HEPİMİZİN BAŞINA GELEBİLİR

Kaymakam Çam, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle bina bedelleri verilmesi gereken husus üç aylık bir süre veya diğeri kira anlamında. Tabi orada kiraya vermek isteyenleri biz kiralayacağız onun parasını da AFAD tarafından ödenecek. Ancak burada piyasaya göre daha uygun olması gerekiyor. Tabi zaman zaman biz de duyuyoruz depremzedelerin gelmesiyle kiralar müthiş derecede arttı diye. Böyle bir fırsatçılığa girene de söyleyecek söz yok. Bu noktada olan olursa lütfen bizimle paylaşın. Bir iki tane duydum onunla ilgili çalışmaya başladık. Özellikle bir anda 3-4 bin liradan 9-10 bin liraya sadece depremzede olduğu için çıkarılmıştır diye duyumlarım var. Bu doğru bir şey değil. Yani hepimizin başına gelebilir.”

Kaymakam Çam, depremzede vatandaşlar için ilçedeki devlet hastanesi, özel hastaneler ve eczanelerin de gönüllülük esasına göre çalışma yaptıklarına dikkat çekti.

KEMER’DE KONTEYNERE İZİN VERİLMİYOR

Deprem nedeniyle Kemer’e gelen vatandaşlar için konteyner kurulması gibi taleplerin geldiğini belirten Çam, “Bu konuda gelen tüm taleplere olumsuz yanıt veriyoruz. Çünkü Kemer’in konteyner veya çadır kurulacak bir pozisyonu yok. Kemer, korunması gereken özel bir alan. Ülkeye turizm konusunda ciddi anlamda değer sağlayan bir yer. Bu anlamda Kemer’de konteyner konulması olmayacak. Bu konuyu Antalya Valisi Sayın Ersin Yazıcı ile görüştük. Bu konuda hayırsever vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları ortak bir çalışma yapmak isterse biz de gerekli desteği veririz. 21 metrekarelik bir konteyner 50 bin lira. Özellikle maddi anlamdaki bütün hususların ülkede birlik sağlanması adına da AFAD ve Kızılay hesaplarına yatırılması gerçekten en doğrusu ama, burada kendimize sivil toplum olarak bir hususu gerçekleştirelim diyenler olursa onunla ilgili çalışmalarda hep beraber var olabileceğimizi özellikle belirtmek isterim” dedi.

TOPALOĞLU: KIRTASİYE İHTİYACINI KARŞILAMAYA HAZIRIZ

Belediye Başkanı Topaloğlu ise yaptığı açıklamada, Kemer’in depremin ilk anından itibaren yardımseverliğini gösterdiğine dikkat çekerek, “Biz belediye olarak elimizden gelen tüm desteği yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. İlçemize gelen depremzede ailelerin çocuklarının kırtasiye malzemesi ihtiyacını karşılamaya hazırız. Lise öğrencilerinin de taşınma konusuyla ilgili nereden alınıp nereye bırakılacağını bize bildirilirse onu da yaparız. Mezunlar hariç 12’nci sınıfa giden 10 depremzede çocuğumuzu Ahmet Erkal Destek Eğitim Kursu’na alabiliriz. Allah bizlere bir daha böyle acılar yaşatmasın. Ülkemizin başı sağ olsun” dedi.

1302 ÖĞRENCİ TESPİT EDİLDİ

Kemer İlçe Milli Eğitim Müdürü Semra Bekar da, deprem bölgesinden ilçeye gelen 1302 depremzede öğrenci tespit ettiklerini belirterek, “Bazı velilerin biz geri döneceğiz devam etmesini istemiyoruz şeklinde ifadeleri oldu. O göndermek istemeyen velilerimizin de onaylarını alarak dilekçelerini oluşturduk. Bunun dışında çocuklarımızı kontenjan sınırı olmadan yerleştireceğiz. İlkokul, ortaokul, taşımalı öğrencilerle ilgili inşallah bizde bu hafta sayımız netleşirse bunu planlayacağız” dedi.

KAL’DAN KORKUTELİ ÖNERİSİ

Toplantıda söz alan Kemer Belediye Meclis Üyesi Ramazan Kal ise, “Evim yuvan olsun” projesi hakkında öneride bulundu. Kal, “Korkuteli’nde çok sayıda yazlıklar var. Şuan yayla dönemi başlamadı ve bu dönem için bu yazlık sahiplerine ulaşabilirsek devlet arada olduğu için daha rahat 3 aylık dönemleri kiraya yada ücretsiz olarak verebilirler. Böyle bir sistematik çalışma yaparsak iyi olur” dedi.

Toplantı soru cevap ve önerilerin konuşulmasıyla sona erdi.

 

“EVİM YUVAN OLSUN” KAMPANYASI

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşların barınma sorununun çözümüne katkı sağlamak üzere “Evim Yuvan Olsun” kampanyasının detayları şöyle:

"Evini Bedelsiz Olarak Depremzedelere Açanlar: Boş/kullanmadığı evini depremzedeler için en az 3 ay süre ile açanların başvurusu alınır. Başvurular, evin bulunduğu ilçenin Kaymakamlığı tarafından yerinde incelenir. Kaymakamlığın uygun bulduğu evler bedelsiz olarak Kampanyaya dahil edilir. Kaymakamlık ile ev sahibi arasında “Ödünç Sözleşmesi” imzalanır. Belirlenen depremzede aile eve Kaymakamlık tarafından yerleştirilir.

KAYMAKAMLIK İLE EV SAHİBİ ARASINDA ‘KİRA SÖZLEŞMESİ’ İMZALANIR

Evini İndirimli Bedelle Kiraya Verenler: Evini piyasa koşullarına göre uygun bir bedelle depremzedelerin kullanımı için 1 yıllığına kiraya vermek isteyenlerin başvuru alınır. İstenen kira bedeli, evin gerçek ederinin belirgin bir şekilde altında olması beklenir. Kaymakamlıklar evin uygunluğunu ve kira bedelinin indirimli olduğunu yerinde teyit eder. Kaymakamlığın uygun bulduğu evler Kampanyaya dahil edilir. Kaymakamlık ile ev sahibi arasında 'Kira Sözleşmesi' imzalanır. Belirlenen depremzede aile eve Kaymakamlık tarafından yerleştirilir.

Ev için belirlenen kira bedeli, AFAD hesabında toplanan kira bağışlarından karşılanır.

Nakdi Kira Yardımı Yapmak İsteyenler: Depremzede ailelerin kullanımı için evi ile kampanyaya katılmayan vatandaşlarımız, nakdi kira desteğinde bulunabilir. Bu destekler, bu kampanya kapsamında ‘indirimli olarak kiralanacak’ evlerin ödemelerinde kullanılır.

Kampanyaya Katılım İçin Evin Tahsis Süresi: Depremzedelere evlerini bedelsiz tahsis etmek isteyenler en az 3 aylık bir taahhüt ile kampanyaya katılabilirler. İsterlerse bu süreyi 12 aya kadar uzatabilirler. Evini indirimli bir bedelle kiraya vermek isteyenlerin ise standart 1 yıl süre ile evlerini açmaları gerekmektedir.

DEPREMZEDELER NASIL BELİRLENİR?

Kampanya kapsamına dahil edilen evlere yerleştirilecek depremzede aileler AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri tarafından belirlenir. Evlere yerleştirme yapılırken engelli, yaşlı, düzenli tedavi gerektiren kronik hastalığı bulunan vb. dezavantajlı bireylerin bulunduğu aileler ile depremde aile fertlerini kaybetmiş çocuklu ailelere öncelik verilecektir.

EVİN FATURALARINI KİM ÖDEYECEK?

Kampanya kapsamında depremzedelerin yerleştirildiği evlerin elektrik, su, doğalgaz faturaları, depremzedelerin kaldığı dönem için Kaymakamlık tarafından ödenecektir. Bu hususta ev sahibine ilave bir gider doğmaması sağlanacaktır.

EVE VEYA EVDEKİ EŞYALARA BİR ZARAR GELİRSE?

Depremzede ailelerin kullanımları nedeniyle evde veya evdeki eşyalarda bir zarar oluşması ihtimaline karşın Türkiye Sigorta bir güvence sunmaktadır. Depremzedelerin kullanımına bedelsiz veya kiralama yoluyla açılan evler, Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortası kapsamına alınmaktadır. Sigorta primleri Türkiye Sigorta tarafından karşılanmaktadır.

KAMPANYA PAYDAŞLARI KİMLER?

Türkiye’nin en büyük emlak listeleme platformlarından üçü kampanyaya destek olmaktadır. emlakjet.com, hepsiemlak.com, sahibinden.com. Bu platformlar, sahip oldukları büyük müşteri havuzlarını bu kampanyaya yönlendirmektedir. Evini depremzedelere açmak isteyenler, istedikleri bir platformdan başvuru formu dolduracak kampanyaya katılabilmektedir. Bu platformlarda doldurulan başvuru formları, kurulan entegrasyon ile İçişleri Bakanlığının sistemlerine iletilmektedir. Kampanya web sayfası: Kampanya hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenler için bir web sitesi hazırlanmıştır: www.evimyuvanolsun.org. Bu sitede, uygulama süreç akışları ile kural ve koşullarına dair ayrıntılı bilgi yer almaktadır.

Ayrıca, nakdi kira yardımında bulunmak isteyenler için gerekli yönlendirme de bu platformda yapılmaktadır”

AdminAdmin