GÜNDEM
Giriş Tarihi : 03-03-2023 00:47

İşte o plaj projeleri

Gazetemiz özellikle Alacasu Koyu’nda vatandaşların kullanımından dolayı oluşan çevre kirliliğini yıllarca gündeme getirmişti. Yine Phaselis Antik Kenti’nin turizm sezonunda günübirlik kamp alanı gibi kullanılmasıyla oluşan kirlilik ve tahribatın önüne geçmek amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kemer’de bulunan Alacasu (Cennet) ve Bostanlık Koylarında, çalışma başlatmıştı. 85 bin metrekarelik alanı kapsayan çevre düzenlemesi ise tartışmalara konu oldu. Bazı yayın organları tarafından Phaselis Antik Kenti’nin betonlaşmaya açılacağı iddiasıyla gündeme getirdiği ve yıllardır beklenen düzenleme çalışması bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılanırken, bölge halkının geneli tarafından memnuniyetle karşılandı. Gazetemizin yıllardır gündeme getirdiği ve çalışmaların başlamasıyla takipçisi olduğu Phaselis Antik Kenti'nin iki koyu olan Alacasu (Cennet) ve Bostanlık Koylarındaki çalışmaları inceledi. Antik Kentin güney ve kuzeyinde bulunan koylarda yapılan çalışmalarda Phaselis kazı ekibinde görevli bir arkeoloğun çalışmaları denetlediği gözlemlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan tartışmalara ilişkin yapılan açıklamada da, “Söz konusu çalışmalar, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararları doğrultusunda Bakanlığımız ile Müze ve Kazı Başkanlığı'nın denetiminde devam etmektedir. Doğaya veya tarihi eserlere herhangi bir şekilde zarar verme söz konusu değildir” denildi. Vatandaşlar ise, çalışmaları memnuniyetle karşılayarak, “Ormanlık alan yoğun bir şekilde tuvalet olarak kullanılıyordu. Yapılan bu proje ile bu alan artık kötü görüntüsünden kurtulacak” denildi

İşte o plaj projeleri

Ahmet Duran YENİGÜN

Gazetemizin de yıllardır gündeme getirdiği Phaselis Antik Kenti ve çevre koylarındaki yaz aylarında yoğun kullanımdan dolayı oluşan çevre kirliliği ve tahribatın engellemesi amacıyla harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Beldibi ve Çamyuva’da vatandaşların hizmetine açtığı halk plajlarının ardından Alacasu (Cennet) ve Bostanlık Koylarında çalışma başlatmıştı.

TARTIŞMALARA KONU OLDU

Gazetemiz, özellikle Alacasu Koyunda ağaçlık alanın tuvalet gibi kullanılması ve gelişi güzel bırakılan çöpleri yıllardır gündeme getirmiş ancak kirlilik ve tahribatın önüne geçilememişti. Yine Phaselis Antik Kenti'nin de yoğun olarak kullanılması, vatandaşların tarihi kalıntılar arasında piknik ve kamp yapması da oluşan tahribatı gözler önüne sermişti.

Bakanlık tarafından 85 bin metrekarelik alanı kapsayan "Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi" projesi ise tartışmalara konu oldu. Bazı sosyal medya yayınlarında Phaselis Antik Kenti’nin betonlaşmaya açılacağı iddiasıyla gündeme getirdiği çalışma bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılanırken, bölge halkı tarafından ise memnuniyetle karşılandı.

ARKEOLOG EŞLİĞİNDE ÇALIŞMA

Yıllardır bölgedeki çalışmaların takipçisi olan gazetemiz, her zaman olduğu gibi projenin de başından beri takipçisi oldu ve iddialar üzerine bölgeye giderek gözlemlerde bulundu. Yayın organlarında çalışmaların yapıldığı alanda resimleri çekilerek betonlaşmaya açıldığı iddia edilen Alacasu Koyu’na giden gazetemiz, Phaselis kazı ekibinde görevli bir arkeolog tarafından sürekli çalışmaları denetlediğini gözlemledi. Çalışmaların ise turizm sezonu öncesi tamamlanarak, halkın kullanımına açılacağı bildirildi.

‘ARTIK KÖTÜ GÖRÜNTÜSÜNDEN KURTULACAK’

Bölge halkı da çalışmaları memnuniyetle karşıladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Beldibi ve Çamyuva’da hizmete açtığı ücretsiz halk plajları gibi Alacasu (Cennet) ve Bostanlık Koylarında da kötü görüntünün artık son bulacağını söyleyen vatandaşlar, “Geçtiğimiz yıl Alacasu’ya girişin yasaklanmasına rağmen yine de vatandaşlar yasak dinlemeden denize girdi. Ormanlık alan yoğun bir şekilde tuvalet olarak kullanılıyordu. Her yer çöple dolu. Yapılan bu proje ile bu alan artık kötü görüntüsünden kurtulacak. Tuvalet ve duş yerleri olması, alana gelen yerli ve yabancı turistleri de rahatlatır. Özellikle bu tür alanların kullanıma açılması bizi memnun ediyor” dediler.

‘BAKANLIK DIŞINDA HERHANGİ BİR İŞLETMEYE DEVREDİLMEMELİ’

Projelerin özellikle halka açık bırakılması ve Bakanlık tarafından işletmesi yapılarak herhangi bir özel işletmeye devrinin yapılmaması gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, “Özellikle Bostanlık Koyu’nda bulunan alan kesinlikle bakanlık dışında herhangi bir işletmeye devredilmemeli. Daha önceki yıllarda da bu alanın arkasına tatil köyü ve otel yapılmaya çalışılmıştı. Düzgün, nitelikli ve denetimli bir şekilde halka açılması güzel. Özel işletmeler keyfi fiyat tarifesi uyguluyor” diye konuştular.

BAKANLIĞA TEŞEKKÜR

Yapılan betonlaşma haberlerine de anlam veremediklerini belirten vatandaşlar, “Buraya günü birlik alan istemiyoruz diyenlere iyi bakmak lazım. İnanılmaz güzel bir mekan daha Kemer’e kazandırılmaya çalışılıyor. Yaz aylarında tatil günlerinde böyle güzel halka açık yerlere gitmek bizimde hakkımız. Güzel bir proje, bazıları daha buraya bile gelmeden betonlaşma diye araştırmadan haber yapıyor. Herkes gelip görmeden bir şeyler yazıp çizip paylaşıyor. Beldibi’nde Çamyuva’da aynısı yapıldı. O zaman neden ses çıkarmadılar. Biz bakanlığa böyle bir çalışma için teşekkür ediyoruz. Böyle atıl kalmış alanların güzel projeler uygulanarak halka açılması iyi olacaktır” dediler.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan tartışmalara ilişkin yapılan açıklamada ise,

Phaselis Antik Kenti'nin bulunduğu alanın 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edildiğinin altı çizilerek şu bilgilere yer verildi; “Phaselis Antik Kenti'nin tarihi ve doğal değerlerinin korunarak kontrollü ve sürdürülebilir bir şekilde sergilenebilmesi için söz konusu alanın kuzeyindeki Alacasu (Cennet) Koyu ile güneyindeki Bostanlık Koyu'nun 'Phaselis Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi" ile bu değerlerin gelecek nesillere aktarılması hedeflenerek projeler hazırlanmış ve bu projeler Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 13 Ekim 2022 tarih ve 14634 sayılı ve 15 Kasım 2022 tarih ve 14780 sayılı kararları ile uygun bulunmuştur.

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararları ile uygun bulunan projelerin uygulanması işi Bakanlığımızca ihaleye çıkılmış, SA-FA Restorasyon Sanayi İnşaat Ticaret Ltd. Şti. firması işin yapımını üstlenmiş, 14 Şubat 2023 tarihinde sözleşme imzalanarak işin yapımına başlanmıştır. Söz konusu çalışmalar, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararları doğrultusunda Bakanlığımız ile Müze ve Kazı Başkanlığı'nın denetiminde devam etmektedir. Doğaya veya tarihi eserlere herhangi bir şekilde zarar verme söz konusu değildir” denildi.

AdminAdmin