Şüheda PARTAL
78. Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası dolayısıyla bilgilendirmede bulunan Kemer İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ceren Avanos İnce, Sağlık Bakanlığı olarak hedeflerinin veremsiz bir Türkiye olduğunu belirterek, tüberküloz (verem) hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve konuya dikkatinin çekilmesi amacıyla ülkemizde her yıl ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan hafta “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” olarak belirlendiğini söyledi. Tüberkülozun hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen bulaşıcı bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Ceren Avanos İnce, “Tüm dünyada ilk on ölüm sebebi arasında yer almaktadır” dedi.
TÜBERKÜLOZ NASIL BULAŞIR?
Tüberkülozun en sık bulaşma sıklığının hastanın aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşları ile olduğuna dikkat çeken Dr. Ceren Avanos İnce, “Basilin kaynağı, hiç tedavi görmemiş veya düzenli tedavi olmamış akciğer ve larinks (gırtlak) tüberkülozu olan hastalardır. Hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu hastalık bulaşır. Balgam yayması pozitif olan ve akciğerinde kavitesi bulunan hastalar daha fazla basil saçarlar. Tüberküloz hastasıyla aynı ortamda bulunma süresi, ortamın büyüklüğü ve havalanma düzeyi basilin bulaşmasında önemli olan faktörlerdendir. En sık bulaşma, hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına olur. Düzenli ilaç kullanımı ile basil sayısı çok kısa sürede azalır. Hastaların çoğunda, ortalama 2-3 haftada bulaştırıcılık yok olur” diye konuştu.
TÜBERKÜLOZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Tüberkülozun belirtilerini de sıralayan Dr. Ceren Avanos İnce, “Genel yakınmalar; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, ateş ve gece terlemesidir. Solunum sistemi yakınmaları; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, kanlı balgam, göğüs-sırt- yan ağrısı ve nefes darlığıdır. Diğer organları tutan tüberküloz hastalığında ilgili organa ait bulgular görülebilir. Örneğin; Larinks tüberkülozu ses kısıklığı yapabilir. İki-üç haftadan uzun süren ve non-spesifik antibiyotik tedavisi almış olmasına rağmen klinik yanıt alınamayan öksürük varlığında tüberküloz hastalığından şüphelenmek gerekir” dedi.
TÜBERKÜLOZUN BULAŞMASINI ÖNLEYEBİLİRSİNİZ
Dr. Ceren Avanos İnce, “Tüberkülozun sağlam kişilere bulaşmasını önlemek için erken tanı konularak en kısa sürede ilaç tedavisi başlanmalıdır. İlaç tedavisi başlanmayan hastalar yaşadıkları evde çalıştıkları ortamda toplu alanlarda hastalığı bulaştırmaya devam etmektedirler” şeklinde konuştu.