Şüheda PARTAL
TÜBİTAK proje yarışmalarında elde ettikleri başarıyla Kemer’in gururu olan Göynük Fen Lisesi, TUBİTAK 2204-D İklim Araştırmaları Proje Yarışması’nda öğretmenler M.Nafi Duymuş, Arzu Yıldırım Şahin ve Vahit Hüyük danışmanlığında, öğrenciler Gül Gulsever, Serra Atmaca Gülrü ve Yaprak Yeter'in hazırladığı “Su Üstünde Durabilen Hareketli Güneş Paneli” (SÜDA) Projesiyle 2320 başvuru arasından ilk 30 girerek Türkiye finallerine katılmayı hak kazandı.
SU KAYIPLARINI YÜZDE 45 ORANINDA AZALTIYOR
Göynük Fen Lisesi proje ekibinin hazırladığı SÜDA projesi, su kaynaklarının azalması ve buharlaşma gibi küresel ısınmanın etkisiyle artan kuraklığa karşı çözüm sunmayı hedefliyor. Prototipte otonom ve yüzer güneş panelleri kullanılarak, baraj ve göletlerde buharlaşmadan kaynaklanan su kayıpları yüzde 45 oranında azaltılan SÜDA'nın ayrıca, 2 eksenli hareket kabiliyeti sayesinde güneş ışığını en dik açıyla alarak enerji verimliliğini de arttırıyor.
KUTUP CANLILARI TESPİT VE ANALİZ İHA’SI DA TÜRKİYE FİNALLERİNDE
Yine Göynük Fen Lisesi öğrencileri Cennet Tekelioğlu, Elif Ocak ve Mehmet Ali Aşçı’nın hazırladığı “Kutup Canlıları Tespit ve Analiz İHA’sı” projesi de TÜBİTAK 2204-C Kutup Araştırmaları Proje Yarışması’nda yer bilimleri alanında Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı.
KUTUPLARDAKİ CANLILARIN YAŞAM ALANLARINI KORUMA ALTINA ALIYOR
Proje hakkında bilgi veren öğrenciler, küresel ısınma ve buzulların erimesiyle küresel çapta sorunlar yaşandığına dikkat çerek, “Küresel ısınmanın oluşturduğu sorunların başında kutuplardaki buzulların erimesi ve bu nedenle kutup canlılarının yaşam alanlarının ve türlerinin tehlike altına girmesi vardır. Bu sorunları çözmek için ise dünyada alternatif yollar aranmaktadır. Biz de bu sorunlar için alternatif bir yol olarak kendi projemizi geliştirdik. Projemiz tür tespit ve analiz İHA'si (KCTA) kutup canlılarının sağlığı, barınması, takip ve korunması gibi sorunlara çözüm olarak yapılmıştır. Projemizde Python temelli görüntü veri işleme teknolojisi ve makine öğretimiyle soğuğa dayanıklı malzemeler kullanılarak kutuplarda yaşayan türleri tespit edip, sınıflandırmalarını yapıp envanter kayıtlarını sağlayarak canlıların yaşam alanlarını ve besin kaynaklarını koruma altına almayı sorunsuz bir şekilde tamamlamıştır” şeklinde konuştular.