GÜNDEM
Giriş Tarihi : 31-05-2024 09:05

Efir: “Artık çalışmalarımızı farklı yapmamız lazım”

Kemer Belediye Meclis Üyesi Cansın Efir, Kemer’de artık bir şeylerin farklı yapılması gerektiğini belirterek, “Kemer Belediyesi’nin artık bir Turizm Birimi var. Profesyonel bir ekip oluşturduk. Daha yeni bir ekibiz ama istenilen hedefe ulaşabiliyoruz” dedi.

Efir: “Artık çalışmalarımızı farklı yapmamız lazım”

Şüheda PARTAL

Yerel seçimlerde Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu’nun listesinden Meclis Üyeliğine seçilen turizmci Cansın Efir, gazetemizi ziyaret ederek gazetemiz İmtiyaz Sahibi Ahmet Duran Yenigün ile Kemer turizmini konuştu. Kemer merkezde bulunan Nar Otel’in de işletmecisi olan Efir, 2021 yılında KEMİAD’a üye olduğunu ve üye olduktan sonra Turizm Konaklama Komisyonu Başkanı olarak yönetimde yer aldığını belirterek, “2’nci bantta bir otel işlettiğim halde savaş ve pandemi döneminde de oteli doldurmanın bir yolunu bulmuştum tanıtımlar yaparak. O nedenden dolayı KEMİAD’da diğer otelcilere de yaptığım çalışmaları anlatarak Kemer tanıtımına katkı sağlamaya çalıştım. Necati Topaloğlu’nun birlikte çalışma teklifiyle de benim için uzak ve ilginç bir şey olmasına rağmen kabul ettim ve siyaset hayatına atılmış oldum. Benim için iyi oldu. Önemli bir tecrübe. Hem kendimi geliştirmek hem de enerjimi yararlı bir yere harcamak açısından. Seçimden sonra hareketli bir dönem oldu. 2 ayda belediye sistemini anlamaya çalıştım çünkü, benim özel sektörde çalıştığım gibi bazı işler hızlı ve çabuk değil, biraz daha bazı şeylere bağlı olarak gerçekleştiriliyor ve bürokrasi biraz zor. Ama anladım. İlk başta çok heyecanlı olduğum için bazen bu işler olmayacak gibi geldi ama adım adım gidince oluyor” dedi.

“KEMER’DE HER TURİSTE GÖRE BİR AKTİVİTE VAR”

Seçimde de söz verdikleri gibi Kemer tanıtımının geliştirilmesi için çalışmalara hemen başladıklarını ve ilk olarak Hello Otel ile yaptıkları anlaşma kapsamında yurtdışından yaklaşık 800 acentacıyı Kemer’de ağırladıklarını söyledi. 800 acentacıdan 400’üzüne Kemer turu yaptıklarını hatırlatan Efir, “O acentacılara otellerin dışında da bir Kemer olduğunu gösterdik. Yani Kemer’in güzel olduğunu biliyorlar ama biz daha detayında Kemer’de oteller dışında da bir hayat olduğunu göstermek istedik. Kemer’in en güzel yanı aileye, gençlere ve kültür turizmi için gelen turistlere olduğu gibi her turiste göre bir aktivitenin olması. Bizde bunu gösterdik. Qualista da çok güzel bir kokteyl yaparak onlara işbirlikleri için teşekkür ettik. Ayrıca 2 gün boyunca onlara Kemer turizmini canlandırmak için yaptığımız ve yapacağımız çalışmaları anlattım. Kemer’in artılarını anlatmaya çalıştım” dedi.

İlk 5 yılda spor, eğlence ve kültür turizmini ön plana çıkararak Kemer’in hem sezon öncesi hem de sezon sonrası 1 ay uzatmayı planlıklarının altını çizen Efir, “12 ay turizm ilerde olabilir ancak, ilk 5 yıl içinde bunu yapmamız gerçekçi değil. Bir ay öne çekip bir ayda uzatabilirsek Kemer’de turizmin canlanmasına katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

KEMER BELEDİYESİ’NİN ARTIK BİR TURİZM BİRİMİ VAR

Bu amaçla Başkan Necati Topaloğlu öncülüğünde ‘Turizm Birimi’ kurduklarını aktaran Efir, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu birimde benim dışımda 3 kişi daha var. Yani Kemer Belediyesi’nin artık bir Turizm Birimi var. Profesyonel bir ekip kurduk. Birincisi görevimiz, bu birimle Kemer’deki turizmcilerin belediye ile ilgili bir sıkıntıları olduğunda bu birime başvurabilecek. Bu birimdeki arkadaşlarımız belediyedeki çalışmaları daha iyi bildikleri için turizmcilerimiz hem karşılarında muhataplarını bulabilecek hem de sıkıntıları daha hızlı çözülecek. Aynı şekilde bizim bazen otellerle ya da turizmcilerle ile ilgili sıkıntılarımız olduğunda birim müdürleri, bizim departmanımızdaki arkadaşlarımıza ileterek sıkıntının çözümü sağlanacak ki; 1 hafta 10 gündür çöplerle ilgili çok sıkıntı yaşıyoruz çünkü, hem işletmelerden hem belediyeden yani bizden şikayet var. Her iki tarafta şikayetçi olunca bir arabulmak için çalışıyoruz ve çözümü de geliyor. Mesela bir restoranda dedik ki şu saatlerde çöpünüzü çıkarın çünkü bizim aracımızın rutini bu, bir otele dedik ki şu saatte çöpünüzü koyun çünkü aracımızın saati bu. Ya da bazıları kuralları bilmiyordu onu anlatıyoruz. Karşıda da muhatap olunca hem birim müdürleri hem de turizmciler bu işten mutlu oluyor. Daha yeni bir ekibiz ama istenilen hedefe ulaşabiliyoruz. İkinci görevimiz olarak artık tanıtımı bu profesyonel ekip yapacak. Üçüncü görevimiz de veri oluşturmak. İşte kaç otel var, hangi otelde kim yetkili, animasyon şefi kim, pazarlama sorumluları kim gibi verileri topluyoruz. Ardından da biz, Tekirova bölgesinde bir şey yapacağımız zaman o insanlarla aynı anda görüşebileceğiz ve bir araya gelebileceğiz ya da onlar bize ulaşabilecekler.”

KEMER’İN OTELLERİ BOOKİNGKEMER’DE

Seçim döneminde 2’nci banttaki otelleri kalkındırmak için bir projeleri olduğuna değinen Efir, “Bir yazılım firmasıyla bu projenin anlaşmasını yaptık. Her şey hazır ancak otellerin verilerini topluyoruz. Topladıktan sonra da bölge bölge o sistemin içerisine gireceğiz ve tanıtıma öyle başlayacağız. Yurtdışında gideceğimiz fuarlar için aynı yazılım firması ile birlikte ‘bookingkemer’ isminde bir internet sitesi aldık. Çünkü fuarlara gittiğimiz zaman insan gelip ‘Nerde tatil yapalım?’ dediklerinde elimizde anlatabileceğimiz bir otel yoktu. Şimdi ise bu siteye Kemer’deki 400 otele yer vereceğiz. İnsanlarda o otellerin yorumları, fiyatları gibi her şeyini görebilecek ve ona göre seçimini yapabilecek. Yani ‘Nerde tatil yapalım?’ dediklerinde işte bizim otellerimiz bunlar diyebileceğiz. Sitede sadece oteller değil Kemer’deki aktivite ve etkinlikler de yer alacak” dedi.

“RUS PAZARI ARTIK ELİMİZDEN KAÇIYOR”

2025 turizm fuarları için hazırlıklara başladıklarını ifade eden Efir, savaş ve ekonomik nedenlerden dolayı Rus pazarının elden kaçmaya başladığını, artık diğer pazarlara yönelerek çeşitliliğin artırılması gerektiğine işaret ederek, “2025 fuarları için ekimde karar vereceğiz. Ancak ben fuarlara Kemer’in kendi standındı ile değil de Turizm Geliştirme Ajansı standı içinde yer alması gerektiğini ya da büyük tur operatörleriyle birlikte fuarlara gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü orada bir standınız olmasının çok bir önemi yok, önemli olan içinin dolu olması. Biz de şuan içini dolduruyoruz. 400 otelimiz ve 2025 faaliyet etkinlik raporları olduktan sonra benim orada nereye gittiğimin bir önemi yok, kartvizit bile dağıtsam o etkiyi alırım. Yani laf olsun diye fuarlara katılmayacağız. Profesyonel ekibi de o yüzden kurduk. İngilizce ve Rusça bilen bu adamlar kendileri gidip Kemer’i anlatacaklar. Çünkü fuarda bir ürününüz olması ve bir şeyler anlatmanız gerekiyor. Aynı şekilde yaptığımız dijital anlaşmalar var ve bunları daha da fazlalaştırmamız gerekiyor. Artı diğer pazarlara da gitmemiz gerekiyor, çünkü dünya çok değişiyor ve çeşitlilik artıyor. Rus pazarına belki hepimiz çok alıştık ve kolayımıza geliyor. Bizimle alakası yok ama, savaş durumu, ekonomik durumlar, erkeklerin yurt dışına çıkmasının ciddi bir şekilde yasaklanması gibi sebeplerden Rus pazarı artık elimizden kaçıyor, yani yarın ülkenin kapanmayacağının hiçbir garantisi de yok” şeklinde konuştu.

“OTEL KARŞISINDA LOJMAN GÖRÜNTÜSÜYLE TURİZM OLMAZ”

Kemer merkezde arka planda kalan otel ve pansiyonların lojman olmaya başladığına dikkat çeken Efir, “2’nci banttaki otelleri kalkındırma projesini düşündüğüm şekilde yapabilirsek Kültür ve Turizm Bakanlığı da bunu pilot olarak alır Türkiye genelinde uygular. Kemer merkezde tatil yapmak pahalı ancak otel ve pansiyonların çoğu lojman olmaya başladı. Lojmanın da şöyle bir sıkıntısı var; benim otelimin karşısı lojman olunca konaklayan turistin balkona çıkıp göreceği görüntü turizm olamaz. Aynı şekilde arka banttaki oteller lojman olduğunda esnaftan kim alışveriş yapacak. Lojmanda kalan çalışan para harcamak için gelmiyor buraya, para kazanmak için geliyor” dedi.

“ARTIK BİR ŞEYLERİ FARKLI YAPMAMIZ LAZIM”

Kemer’de 85 tane 5 yıldızlı ve yüksek ciro yapan oteller olmasına rağmen organizasyonlarda yer alan sponsorların az oluşu konusunda da eleştirilerde bulunan Efir, artık bunun değişmesi gerektiğini belirtti. İlçede organizasyonlara sponsor olan işletmelerin hep aynı olduğuna dikkat çeken Efir, şunları söyledi:

“Seçimden sonra 4 tane organizasyona gittim. 4’üncü organizasyona gittiğimde sağıma soluma baktım hep aynı adamlar. Yani sponsorlar hep aynı. Bakıyorsun Akra, Hilton, Viking, bazen Limak grupları, başka da kimse yok. Cumhurbaşkanın ‘Dünya 5’ten büyük’ dediği gibi Kemer’de 5’ten büyük. Kemer’de 85 tane büyük 5 yıldızlı tatil köyü var ve yaklaşık 3,5 milyar dolar ciro yapıyorlar. Bazı organizasyonlarda KETOB, KETOB oda istiyor ya da biz oda istiyoruz mesela, biz onları tek tek sisteme giriyoruz ve sezon sonu ben bu büyük 5 yıldızlı otellere; ‘Sezon boyunca sizden 12 oda almışız, ama gitmişiz Limak’tan 55 oda almışız, Limak’ın sizden ne fazlası var, sizin daha çok odanız var’ diye hepsini listeleyeceğiz. Yani bu insanlara, biz bu kadar organizasyon yapmışız sizden bunu almış diye açıp göstereceğiz. Şimdi Kaymakamlıkla birlikte bir tablo oluşturuyoruz, hangi tarihte hangi organizasyonumuz var ve onların organizatörleri ve sponsorları kim diye listeleyeceğiz. Artık bir şeyleri farklı yapmamız lazım. O yüzden de bu tabloyu hazırlıyoruz. Hazırladığımız tablolarla da 2025 planlarını oluşturacağız ve gideceğimiz fuarlarda 2025 yılında yapılacak organizasyonları anlatacağız. Çünkü başka türlü bölgeyi yönetemeyiz. Ben 5 yıllık turizm master planını hazırladım ve şimdi bunu uygulamaya başlıyoruz.”

“BÖYLE BİR TİCARET ANLAYIŞI YOK”

Başkan Necati Topaloğlu’nun da katılımıyla, Kemer Belediyesi Kültür Evi ve Kemer Villa adıyla bilinen Ters Ev’e acenteler aracılığıyla turist çekmek ve Kemer’in tanıtımına katkı sağlayacak faaliyetler ile ilgili fikir alışverişinde bulunulmak üzere ilçedeki acenta sahipleriyle biraraya geldiklerini hatırlatan Meclis Üyesi Cansın Efir, Kemer’de en büyük sorunun hanutçuluk olduğunu ifade etti. Kemer’de 400 otelin olmasına rağmen 210 da acenta olduğuna dikkat çeken Efir, “Kültür Evi’ne turist çekmek için ilçedeki acentacılarla toplantı yaptık, anlaşma sağladık ve sağ olsunlar destek de oluyorlar. Bizim bildiğimiz resmi Kemer’de 210 acente var. Kemer’de mayıs ayı neden boş geçiyor biliyor musunuz? Sadece sokak acentalarımız olduğu için. Bu yüzde yüz bir bilgi kafadan uydurma falan değil. Alanya Avsallar’da ya da Manavgat’ta otelden bir turist çıktığında turizm acentasının önüne gidemiyor. Yani büyük bir tur operatörüsünüz ve uçak biletleriniz var, sırf turist oraya gitsin diye 300 Euro’luk bileti 150 Euro’ya zararına satıyor ve oraya gittiğinde o turiste başka bir tur ya da bir şeyler satarak para kazanırım diyor. Ama Kemer’e göndermem bu turisti diyor. Neden Kemer’e göndermiyor? Kemer’e turist gönderdiği zaman o parayı kazanamıyor. Çünkü, otelden çıkıp denize gidene kadar o turist, 5 tane acentanın önünden geçiyor ve fiyatlar tur operatörünün verdiği fiyatın ya yarısı ya da 3’te 1’i. Yani şuan Kemer’den çıkıyorsun, Kapadokya’ya gidiyorsun, akşam yemeği yiyorsun, 1 gece konaklıyorsun, ertesi gün sabah kahvaltısı yapıyorsun ve seni geri Kemer’e oteline getiriyorlar. Bu tur ne kadar? 30 dolar. Neden? çünkü yolda 5 tane shopinge götürüp oradan o turist bir şeyler alacak da para kazanacaklar. Böyle bir ticaret anlayışı yok. Böyle bir şey olamaz. Ama rekabet o kadar artmış ki bu hale gelmiş. Yani pazarcı gibi olmuşlar. Bunun önüne geçilmesi içinde Kaymakamlık ve belediye işbirliğinde bir komisyon kurması gerekiyor. Yani bizim fazla ruhsat vermeme gibi bir hakkımız yok, keşke olsa. Serbest ticarete aykırı olduğu içinde belediye meclisinin de bir şey yapma hakkı yok” dedi.

“ESNAF ARTIK MARKALAŞMAYA GİTMELİ”

Kemer’deki esnafların artık markalaşmaya gitmesi gerektiğine işaret eden Efir, ilçede esnafla olan kısımda dezavantajlı bir durum oluştuğuna dikkat çekti. Rusya, Ukrayna, Belarus gibi ülkelere alışıldığı için esnafın da ona göre ürünlere yer verdiğini söyleyen Efir, “Örnek vermek gerekirse ben bir marka ürünü olan üstümdeki keten gömleği 2 bin TL’ye aldım, Liman Caddesi’nde bir işyerinde ise bir aynı keten gömlek 120 Euro ve markasız. Yani turistte aptal değil, markasız ürün alacağına Antalya’ya gidip bir AVM’den ya da buradaki mağazası olan markalardan ürün alıyor. Bugün gidin Antalya’daki bir AVM’ye sıra beklersiniz. O yüzden de Kemer’deki esnafın bu sistemi değiştirmesi gerekiyor. Bence esnafın imkanları varsa büyük markalarla görüşüp markalaşmaya gitmesi daha iyi. Yeme içme eğlence ayrı bir sektör ve her zaman iş bulabilir ancak, tekstil sektöründe büyük sıkıntılar var. Dediğim gibi markasız keten gömlek Liman Caddesi’nde 120 Euro, 4 bin TL’ye yakın, aynı ürünü ünlü bir markada ise 2 bin 400 liraya alabiliyorsunuz. Artık dijital çağda yaşıyoruz ve internete girip hemen her şeyi öğrenebiliyorsunuz” dedi.

“TURİSTİN BİZE OLAN GÜVENİNİ KAYBEDİYORUZ”

Liman Caddesi’nde hemen her işletmenin lokum dükkanına döndüğüne de dikkat çeken Efir, “Lokumu geçen sene 11 dolara alıyorlardı 27 dolara satıyorlardı. Bu sene 16 dolara alıyorlar 22 dolara satıyorlar. Bu sürdürülebilir bir şey değil. Yani turistin bize olan güvenini kaybediyoruz. Mesele biz güvenince para harcarız. Ben İtalya’ya tatile gittiğimde bilirim ki bir ürün 5 Euro’dur, her yerde 5 Euro’dur ve bu ürün kaliteli. Kimse beni kandırmak için yapmıyor. Evet pahalı ama kaliteli olduğunu bildiğim için para harcamaktan korkmuyorum. Ama Türkiye’de herhangi bir tatil bölgesine gittiğim zaman çekiniyorum bunlar beni kandırıyor mu? diye. Bu ürün gerçekten 5 Euro mu? yoksa 1 Euro mu? bilmiyorum. Çünkü aynı 5 Euro’luk ürünü 1 Euro’ya bulabilirim ve bu seferde hiçbir şey harcamıyorum. Cebimde param imkanım var ve harcayabilirim ama vazgeçiyorum harcamıyorum. Şu anki durumumuz bu olduğu gibi bu sene esnafların durumu da bu olacak ve bunu çözmezsek çok daha kötü olacak. O yüzden bugüne kadar ne yapılıyorsa artık bunu değiştirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

AdminAdmin