Ahmet Duran YENİGÜN
Kemer’de uzun yıllar yapılması beklenen Kemer-Çamyuva Atıksu Arıtma Tesisinde çalışmalar hızla devam ediyor. 1982 yılında yapılan Kemer Merkez Atıksu Arıtma Tesisi ile 1984 yılında yapılan Çamyuva Atıksu Arıtma Tesisi Mevcut durumları itibariyle günümüz ihtiyaçlarına istenilen düzeyde cevap veremeyecek duruma gelmesi ile her iki tesisin ciddi anlamda inşai sorunlar yaşanmaktaydı. Bölgenin hızla artan nüfusuna hizmet vermekte zorlanan tesislerde koku giderme üniteleri bulunmaması nedeniyle ciddi anlamda koku sorunları da vatandaşların tepkisine yol açıyordu. Eski teknoloji içeren yıpranmış durumdaki tesislerde düzenli taşma problemleri de yaşanıyordu.
Bölgenin hassasiyeti ve ülkemiz turizm faaliyetlerine olan katkısı dikkate alındığında; gelişen teknolojisinin oldukça gerisinde kalan ve neredeyse atıl durumdaki tesislerin yerine daha modern, teknolojik ve çevreye duyarlı yeni tesislerin yapılması zorunlu hale gelmiş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı konu ile ilgili çalışma başlatmıştı.
1 MİLYAR LİRALIK YATIRIM
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kemer’in Kuzdere Mahallesi 599 Ada 1 parsel de bulunan yaklaşık 112 bin metrekarelik alanda Qoart=45.000 metreküp/gün kapasiteli Kemer-Çamyuva Atıksu Arıtma Tesisi Yapım işi ihalesi gerçekleştirilmiş, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci tamamlanmış ve 01.02.2023 tarih ve E-202377 karar numaralı ÇED Raporunun alınmasına müteakip yapım çalışmalarına başlanmıştı. Tüm finansmanı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karşılanacak projenin yatırım bedelinin ise yaklaşık 1 Milyar Türk Lirası olduğu belirtildi.
ATIKSULAR TEK BİR MERKEZDE TOPLANACAK
Söz konusu yatırım kapsamında 1 tanesi Kemer ve diğeri de Çamyuva’da olmak üzere 2 adet büyük kapasiteli modern teknolojiyle donatılmış Terfi Merkezi yapımı da gerçekleştirileceğini belirten Kemer-Çamyuva Atıksu Arıtma Tesisinin yapını üstlenen yüklenici firma Alkataş İnşaat A.Ş. Proje Müdürü inşaat mühendisi Vedat Ali Okuyucu, yapımına başlanan terfi hatları, iyileştirmeler ve diğer altyapı yatırımları ile birlikte Kemer Merkez ve Çamyuva bölgelerindeki yerleşik nüfus ile turizm tesislerinin atık suyunun, yapım aşamasında olan Kemer-Çamyuva Atıksu Arıtma Tesisine verileceğini belirterek, bu sayede bölgedeki bütün atıksular tek bir merkezde toplanacağını ve ileri teknolojiyle arıtılmış olan suyun derin deniz deşarj hattı ile yerleşim alanlarının dışına taşınacağını söyledi.
KOKU PROBLEMİ ORTADAN KALKACAK
Arıtma tesisinin ileri biyolojik arıtma yapacak şekilde dizayn edildiğine dikkat çeken Okuyucu, “Arıtmada doğaya zarar verecek bütün materyaller sudan ayrıştırılacak. Arıtma tesisi içerisinde 2 adet Koku Giderim tesisi inşa edilecektir. Bu tesisler sayesinde arıtma tesisinde koku problemi ortadan kaldırılacağı gibi ayrıca yeni kurulacak terfi istasyonlarında da inşa edilecek koku üniteleri sayesinde çevreye koku anlamında herhangi bir rahatsızlık verilmeyecek. Bu kriterler ile dizaynı yapılan tesisin yapım çalışmaları ise 2024 yılı turizm sezonu öncesinde tamamlanacak” dedi.
50 YILLIK ATIKSU SORUNU ÇÖZÜLECEK
Bölgenin yaklaşık 50 yıllık atıksu sorunlarını çözecek tesisin üst düzey bir çevre koruması da sağlanacağını ifade eden Okuyucu, “Ayrıca yapım çalışmalarının yürütüldüğü tüm alanlarda profesyonel peyzaj çalışmaları yürütülecek, alanlarda ağaçlandırma çalışmaları yapılacak ve Kemer- Çamyuva Atıksu Arıtma tesisinin çevreye duyarlı yeşil bir yaşam ve eğitim alanı olması sağlanacak” diye konuştu.