SAĞLIK
Giriş Tarihi : 13-03-2025 01:48

“Böbreklerinize iyi bakın!”

Kemer İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ceren Avanos İnce, 13 Mart 2025 Dünya Böbrek Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, böbrek hastalıklarının dünya genelinde milyonlarca insanı doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen ciddi sağlık sorunları arasında yer aldığını belirterek, vatandaşları böbrek sağlıklarını korumaya, yaşlarına uygun kronik hastalık tarama ve izlemlerini yaptırmak üzere, kayıtlı oldukları aile hekimlerini ziyaret etmeye davet etti. İnce, “Böbrek sağlığınızı korumak ve kronik böbrek hastalığından korunmak için; risk değerlendirmenizi yaptırın, sağlıklı beslenin, yeterli miktarda su için, hareket edin, sigaradan ve alkolden uzak durun” dedi.

“Böbreklerinize iyi bakın!”

Şüheda PARTAL

Kemer İlçe Sağlık Müdürlüğü, 13 Mart 2025 Dünya Böbrek Günü dolayısıyla açıklamada bulundu. Böbrek hastalıklarının dünya genelinde milyonlarca insanı doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen ciddi sağlık sorunları arasında yer aldığını belirten Kemer İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ceren Avanos İnce, bu hastalıkların genellikle sinsi bir şekilde ilerlediğine ve küresel ölüm nedenleri arasında yedinci sırada bulunduğuna dikkat çekerek, gerekli önlemler alınmazsa ilerleyen yıllarda beşinci sıraya yükselebileceği ifade etti.

HER YIL 11 MİLYON KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR

Uluslararası Nefroloji Topluluğu tarafından yapılan çalışmalara atıfta bulunan İnce, dünya çapında, bu hastalıktan etkilenen yaklaşık 850 milyon insan bulunduğunu ve her yıl yaklaşık 11 milyon kişi, böbrek hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. İnce, yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerde sağlık bütçelerinin yaklaşık %3'ünün diyaliz ve böbrek nakli maliyetlerine harcandığını belirtti.

ÖLÜMLERİN YÜZDE 3,1’İNİN BÖBREK YETMEZLİĞİNDEN

Türkiye özelinde yapılan çalışmalara değinen Dr. Ceren Avanos İnce, Türk Nefroloji Derneği tarafından yapılan bir çalışmaya göre, her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) bulunduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2023 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre, ülkemizde gerçekleşen ölümlerin yüzde 3,1’inin böbrek yetmezliğinden kaynaklandığını ifade etti.

“BÖBREK SAĞLIĞINI KORUMAK, GELECEĞİNİ KORUMAKTIR”

Her yıl mart ayının ikinci Perşembe gününün “Dünya Böbrek Günü” olarak değerlendirilerek, böbrek hastalıkları hakkında toplum farkındalığını artırmaya yönelik faaliyetler gerçekleştirildiğini hatırlatan İnce, 2025 Yılı Dünya Böbrek Günü temasının ise, “Böbreklerine İyi Bak! Böbrek Sağlığını Korumak, Geleceğini Korumaktır!” olduğunu vurguladı.

EN YAYGIN NEDENİ DİYABET VE HİPERTANSİYON

Dağılımı ülkeye, ırka, yaşa ve cinsiyete göre farklılıklar göstermekle birlikte, Kronik Böbrek Hastalığına yol açan en yaygın nedenler arasında diyabet ve hipertansiyonun bulunduğunu belirten İnce, “Türk Nefroloji Derneği Böbrek Kayıt Sistemi verileri, ülkemizde de benzer bir eğilimi göstermekte; hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalığı olanlarda kronik böbrek hastalığı sıklığının, normal popülasyona göre daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, bu hastalıklara neden olan risk faktörleriyle mücadele etmek, söz konusu hastalıklarından korunmada ya da ilerlemesini durdurmada birincil korunma yöntemidir. Erken teşhis, etkili tedavi ve periyodik izlemler de kronik böbrek hastalıklarının ilerlemesinin durdurulması ve bu hastalıklara bağlı yeni hastalık oluşmasının engellemesine yönelik önemli mücadele basamaklarıdır” ifadelerini kullandı.

ERKEN TEŞHİS, ETKİLİ TEDAVİ VE DÜZENLİ TAKİPLER ÖNEMLİ

Bu noktada erken teşhis, etkili tedavi ve düzenli takiplerin önemine vurgu yapan Dr. Ceren Avanos İnce, “Kronik hastalıklar ve risk faktörleri ile etkin bir şekilde mücadele etmeyi amaçlayan Bakanlığımız, Hastalık Yönetimi Platformu (HYP) adını verdiği bir uygulama geliştirerek kronik hastalıkların erken teşhisi, etkili tedavisi ve izlemlerini içeren süreçlerin, birinci basamak sağlık kuruluşlarında, kanıta dayalı klinik uygulama yönergeleri doğrultusunda yürütülmesini sağlamıştır. Böylelikle hastalıkların kontrol altına alınması, bireylerin fonksiyon kaybı yaşamalarının ve engelli hale gelmelerinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Halihazırda aile hekimlerimiz; HYP kapsamında hipertansiyon, diyabet, obezite, kardiyovasküler risk değerlendirmesi ve çok yönlü yaşlı değerlendirmesi yaparak kendilerine kayıtlı bireylerin ilgili hastalıklara ya da durumlara yönelik risk durumlarını belirlemekte; risk değerlendirmesi sonucuna uygun yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık vermekte; hastaların tedavilerini düzenlemekte; gerekli hallerde bu kişileri bir üst basamağa ya da sağlıklı hayat merkezlerine yönlendirmektedirler” şeklinde konuştu.

UNUTMAYIN: BÖBREK SAĞLIĞINIZI KORUMAK, GELECEĞİNİZİ KORUMAKTIR

13 Mart 2025 Dünya Böbrek Günü vesilesiyle, böbrek sağlığının korunması konusunda farkındalığın artırılmasının önemine ve vatandaşları böbrek sağlıklarını korumaya, yaşlarına uygun kronik hastalık tarama ve izlemlerini yaptırmak üzere, kayıtlı oldukları aile hekimlerini ziyaret etmeye davet eden Dr. Ceren Avanos İnce, “Unutmayın: böbrek sağlığınızı korumak, geleceğinizi korumaktır. Böbrek sağlığınızı korumak ve kronik böbrek hastalığından korunmak için; aile hekiminize başvurun, risk değerlendirmenizi yaptırın, sağlıklı hayat merkezlerini ziyaret ederek sağlıklı yaşam danışmanlığı alın, sağlıklı beslenin, yeterli miktarda su için, hareket edin, sigaradan ve alkolden uzak durun” dedi.

AdminAdmin