GÜNDEM
Giriş Tarihi : 28-02-2023 11:46   Güncelleme : 28-02-2023 12:36

Başkan Yenigün’den gazeteci İmat kardeşlerin tutuklanmasına tepki

Akdeniz Gazete Sahipleri Derneği Başkanı Ahmet Duran Yenigün gazeteci İbrahim İmat ve Ali İmat kardeşlerin sordukları bir soru yüzünden tutuklanmasına tepki göstererek, “İlgili makamların bu kararı acilen yeniden gözden geçirmesini ve iki arkadaşımızın serbest bırakılmasını beklediklerini” açıkladı.

Başkan Yenigün’den gazeteci İmat kardeşlerin tutuklanmasına tepki

Akdeniz Gazete Sahipleri Derneği Başkanı Ahmet Duran Yenigün,Osmaniye Cebelibereket Gazeteciler Cemiyeti (CGC) Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim İmat ile CGC Üyelerinden Ali İmat'ın Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara’ya sosyal medya hesaplarından sordukları sorudan dolayı tutuklanarak cezaevine gönderilmesine tepki gösterdi.



Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Yenigün “ Osmaniye Cebelibereket Gazeteciler Cemiyeti’nin iki üyesi dün akşam çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak ceza evine gönderildi.

Osmaniye Cebelibereket Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim İmat ile cemiyetin diğer üyesi Ali İmat’ın, Osmaniye Belediyesine sosyal medya hesaplarından sordukları sorudan dolayı tutuklanarak cezaevine gönderilmesi bizleri derin bir şekilde üzdü. Çünkü gazeteciliğin temel ilkesi soru sormak ve bunun cevabını topluma ulaştırmaktır.

Osmaniye’de deprem acısıyla yaşayan ve görevlerini yerine getirmek için büyük özveride bulunan iki meslektaşımızın sadece aldıkları duyumların doğru olup olmadığının açıklanmasını istemelerinden dolayı tutuklanmaları gazetecilik temel ilkelerine aykırıdır. Aynı zamanda bu kararın Türk Ceza Kanunu’nun 217/A-1 maddesine uyum sağlamadığını düşünüyoruz.

Meslektaşlarımızın yazdıkları metinde Türk Ceza Kanunu’nun 217/A-1 maddesini içeren halkı galeyana getirecek tek kelime, eylem ya da tahrik olmadığı ortadadır.
İlgili makamların bu kararı acilen yeniden gözden geçirmesini ve tutuklu bulunan iki arkadaşımızın biran önce serbest bırakılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.



AGF BAŞKANI COŞKUN’DAN TEPKİ

Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Başkanı Gaye Coşkun, gazetecilerin tutuklanması tepki göstererek şu ifadeleri kullandı, “Akdeniz Gazeteciler Federasyonu üyesi olan Osmaniye Cebelibereket Gazeteciler Cemiyeti’nin iki üyesi dün akşam çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak ceza evine gönderildi.

Osmaniye Cebelibereket Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim İmat ile cemiyetin diğer üyesi Ali İmat’ın, Osmaniye Belediyesine sosyal medya hesaplarından sordukları sorudan dolayı tutuklanarak cezaevine gönderilmesini hayretle karşıladık.

Osmaniye’de deprem acısıyla yaşayan ve görevlerini yerine getirmek için büyük özveride bulunan iki meslektaşımızın sadece aldıkları duyumların doğru olup olmadığının açıklanmasını istemelerinden dolayı tutuklanmalarına anlam veremiyor ve bunun Türk Ceza Kanunu’nun 217/A-1 maddesine uyum sağlamadığını düşünüyoruz.

Meslektaşlarımızın yazdıkları metinde Türk Ceza Kanunu’nun 217/A-1 maddesini içeren halkı galeyana getirecek tek kelime, eylem ya da tahrik olmadığı ortadadır.
Konunun bu şekilde değerlendirilmesi beklenirken gazetecilerin bir terör suçlusu gibi muamele görmesi bizleri endişelendirmekte ve üzmektedir.

İlgili makamların bu kararı acilen yeniden gözden geçirmesini ve tutuklu bulunan iki arkadaşımızın serbest bırakılmasını umuyor ve bekliyoruz…”  

 

CGC BAŞKANI CİHANGİR’DEN AÇIKLAMA

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanvekili, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve CGC Başkanı Ali Cihangir gazeteci kardeşlerin tutuklanmasının ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı, “İbrahim İmat arkadaşımız, ‘Osmaniyeli vatandaşlar çadırcıların önünde parası ile çadır yaptırırken, iddiaya göre Osmaniye de çadır skandalı var. Duyumlarımıza göre depremin 6. günü Osmaniye Belediyesine 9 TIR dolusu Sahra çadırı ayrıca 100 adet 12 metre kare çadır teslim edildiği ve bu çadırın Araplı yolu üzerinde Osmaniye Belediyesi Asfalt ve Beton Şantiyesinde bulundurulduğu konuşuluyor. Bu çadırlar dağıtılsın diye Osmaniye Belediyesine mi verildi yoksa başka bir kurum orasını depo olarak mı kullanıyor? Bu konu hakkında yetkililerden bir cevap bekliyoruz.’ diyerek yetkililere bir soru sormuştur. Ali İmat ise aynı haberi alarak kendi sosyal medyasında paylaşmıştır. Bunun üzerine iki arkadaşımızda evlerinden güvenlik güçlerince alınarak adliyeye götürülmüş, alınan ifadelerinin ardından Türk Ceza Kanunu’nun 217/A-1 maddesi gerekçe gösterilerek tutuklanmış ve cezaevine gönderilmişlerdir.
Deprem bölgesinde mesleğini icra etmeye çalışan biz gazeteciler herkes gibi görevini özveri ile yapma gayret ve çabasındayız. 

Kimi zaman yardım faaliyetinde bulunarak, kimi zaman kurtarma ekiplerini takip ederek, kimi zaman halkın diğer taleplerini haberleştirerek kent yöneticileri ile vatandaşlarımız arasında köprü vazifesini sağlıyoruz. 

Bu anlayış ile mesleğinizin doğal koşullarından olan; halktan aldığımız, bizlere ulaştırılan bilgiyi haberleştirerek iddia ve sorulara yanıt ararız. 

İbrahim İmat arkadaşımızda bu şekilde davranmış, vatandaşlarımızın kendisine ulaştırdığı bilgi ve iddiaları gündeme getirerek yanıt aramıştır.

Kişileri karalama ve yıpratma kastından ziyade, çadır arayışındaki vatandaşın sesi olmak istemiş, bu konuda ortaya atılan iddiaların aydınlatılması amacı ile de bir yazı kaleme almıştır. İddia edildiği gibi kamu düzenini sarsmaktan daha çok iddiaların cevaplanması amacı taşıyan paylaşım cevap hakkının kullanılması, bir takım iddiaların yanıtlandırılması amacı da taşımaktadır. Metinde Türk Ceza Kanunu’nun 217/A-1 maddesini içeren halkı galeyana getirecek tek kelime, eylem ya da tahrik yoktur.
Konunun bu şekilde değerlendirilmesi beklenirken mesleğini yapan gazetecilerin bir terör suçlusu gibi muamele görmesi, üstelik deprem gibi acı bir felaketi yaşadığımız ortamda tutuklanması bizleri derinden yaralamıştır. Bizler bu koşullar altında halkın sesi olamayacağımız gibi, depremin yarattığı enkazdan daha ağır bir enkaz olarak mesleğimizi yapamaz hale geleceğiz.

Yaralarımızın sarılması için herkes elinden gelen çabayı gösterirken biz gazetecilerin de bu çabaya ortak olduğu unutulmamalıdır. Bu bağlamda alınan bu yanlış kararın bir an önce düzeltilerek meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını bekliyoruz.” diye konuştu.
 

Emre GündoğduEmre Gündoğdu