SİYASET
Giriş Tarihi : 29-01-2023 21:04

Başkan Böcek: Yörüklere destek olmak boynumun borcudur

Yörük Türkmen Masası’nın düzenlediği “Büyük Yörük Türkmen Buluşması’na ev sahipliği yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Yörük çocuğu olarak doğup büyüdüğüm Antalya’da Torosların evladı diyerek beni bağrına basan Yörük kardeşlerime her konuda destek olmak boynumun borcudur” dedi.

Başkan Böcek: Yörüklere destek olmak boynumun borcudur

Yörük Türkmen Masası, Konya’nın Akşehir ilçesinde “Büyük Yörük Türkmen Buluşması” düzenledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ev sahipliğinde gerçekleşen buluşmada, Yörük Türkmen Masası’nın çalışmaları ve atacağı adımlar ele alındı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu toplantının yapıldığı salona Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile birlikte girdi. Yörükler CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve Başkan Muhittin Böcek’e büyük sevgi gösterisinde bulundu. Başkan Böcek, vatandaşlarla bol bol fotoğraf çektirdi.

SAYIN GENEL BAŞKANIN ATA TOPRAĞINDAYIZ

“Büyük Yörük Türkmen Buluşması’na ev sahipliği yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek toplantının açılış konuşmasına “Sayın Genel Başkanım sizin memleketinizde, dedeniz Sayın Seyit Mahmut Hayrani’nin yurdunda, ata topraklarınızda bir arada olmaktan ayrıca mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum” diyerek başladı.

Başkan Böcek, bin yıldır Anadolu'yu yurt edinmiş olan Yörüklerin; kısa zamanda bu coğrafyaya inançlarıyla, kültürleriyle, ellerindeki yaşam ustalıklarıyla çok değerli bir miras bıraktığını söyledi. Yörüklüğün bir ırk, mezhep değil, bir kültür olduğunu vurgulayan Başkan Böcek şunları dile getirdi: “Yörüklük doğayla barışık, tüm canlılara saygı duyan bir yaşam biçimidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin ruhunda yatan közdür. Bu kültür, arşivlenerek değil, korunarak yaşatılmalı, dünü bugüne, bugünü yarına bağlayarak masalıyla, türküsüyle, isyanıyla ve öfkesiyle geleceğe aktarılmalıdır. Bu kültürü yaşatmak için anlamak, anlamak için bilmek zorundayız. Edirne'den Ardahan'a, Akşehir'den Antalya'ya ülkenin dört bir yanına tespih taneleri gibi dağılan, bu güzel toprakları 'yurt' yapan, 'vatan' kılan Yörüklerin tarihleri, kültürleri ve üretim biçimlerine daha yakından bakmak, bıraktıkları mirası geleceğe taşımak için yola çıktık.”

BEN DE BİR YÖRÜK ÇOCUĞUYUM

Kendisinin de bir Yörük çocuğu olduğunun altını çizen Başkan Muhittin Böcek, “Yörük çocuğu olarak doğup büyüdüğüm Antalya’da Yörük kültürünü bizzat yaşamış, yaylalara göç etmiş, keçi otlatmış, kıl çadırlarda da yaşamış şanslı insanlardan biriyim. “Torosların evladı” diyerek beni bağrına basan Yörük kardeşlerime her konuda destek olmak boynumun borcudur” dedi. Başkan Böcek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘gidin Toros dağlarına bakın, eğer orada bir Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez’ demişti. Ne mutlu bize Toroslar’da tüten bu dumanı, Antalya’dan tüm dünyaya yaymak için geçen yıl “Uluslararası Yörük Türkmen Festivali”nin birincisini büyük bir katılımla ve coşkuyla gerçekleştirdik. Bugün de Yörük ateşini Sayın Genel Başkanımızın önderliğinde Akşehir’den yaymaya devam ediyoruz.”

14 MAYIS’TA SİZİ CUMHURBAŞKANI GÖRECEĞİZ

Başkan Muhittin Böcek konuşmasını “Büyük Yörük Türkmen Buluşmasına katılımları ile bizi onurlandıran, 14 Mayıs’ta Allah’ın izniyle cumhurbaşkanımız olarak göreceğimiz Sayın Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu’na ve etkinliğe katkı koyan tüm kurum ve kuruluşlara sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum” sözleriyle tamamladı.

BU KADİM KÜLTÜRÜ YAŞATACAĞIZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da konuşmada, “Yörük Türkmenlerin kadim kültürünü yaşatacağız. Bu kadim kültür Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen ve Balkanlar'a uzanan bir kültürdür. Sıradan bir kültür değildir. Bu kültürü yaşatmak her insanın temel görevidir” diye konuştu.

SORUNLARIMNIZI BİLİYORUM

Yörük Türkmenlerin sorunlarını bildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Göçerlerin hiçbir sosyal güvenlik hakkı yok. Emeklilik hakkı kazanması lazım. Unutmayın bu kardeşiniz tamamını yapacak. Kırsalda, yaylada çalışan kadınların ve gençlerin sosyal güvenlik primini devlet ödeyecek. Yörük Türkmen aynı zamanda üretici demek. Ürettiğinin hakkını teslim etmeniz lazım. Bugüne kadar sosyal güvenlik hakkı verilmedi ama hakları da teslim edilmedi. O hakları da teslim edeceğiz. Hiç kimsenin mağdur olmadığı, huzur içinde gezdiği, eğlendiği bir iklimi yaracağız. Beraber olduğumuz zaman aşmayacağımız engel yok. Boşuna helalleşelim demedim. Artık kavgalardan bıkmadık mı? Yetmedi mi birbirimizin yüzüne farklı bakmak, yetmedi mi farklı dilleri kullanmak? Birleşmeliyiz.”

Başkan Muhittin Böcek, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile birlikte Akşehir’de bulunan Kılıçdaroğlu’nun dedesi Seyit Mahmut Hayrani Türbesi’ni de ziyaret etti. (Haber Merkezi)

AdminAdmin