GÜNDEM
Giriş Tarihi : 10-01-2023 22:57

‘Basın sektörü nefes alamaz duruma geldi’

Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle etkinlik düzenlendi. Cemiyet bahçesinde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan AGC Başkanı İdris Taş, kaybedilen bazı haklar nedeniyle 10 Ocak’ın bir bayram değil, dayanışma ve mücadele günü olduğunu söyledi. Taş, “Son yıllarda şiddetini artıran basın ve ifade özgürlüğüne yönelik hak ihlallerine ekonomik sıkıntıların da eklenmesi ile basın sektörü nefes alamaz duruma gelmiştir. Meslektaşlarımız ciddi sıkıntı içerisinde. Gelirler giderleri maalesef karşılamıyor. Antalya Gazeteciler Cemiyeti, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak var gücümüzle mesleğin sorunlarını çözmek için mücadele ediyoruz. Umudumuzu kaybetmiyoruz. Biz 10 Ocak’ları, 24 Temmuz’da basında sansürün kaldırılış yıl dönümünü artık gün olarak değil bayramlar olarak kutlamak istiyoruz” dedi.

‘Basın sektörü nefes alamaz duruma geldi’

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Antalya Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen etkinlikle kutlandı. Kaleiçi’ndeki Cemiyet binası bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe Antalya Valisi Ersin Yazıcı, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, Demre Belediye Başkanı Av. Okan Kocakaya, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, AGC Başkanı İdris Taş, Basın İlan Kurumu Antalya İl Müdürü Nedim Engin, İletişim Başkanlığı Antalya Bölge Müdürü Esen Diler ve basın mensupları katıldı.

‘BAYRAM DEĞİL, DAYANIŞMA VE EMEK GÜNÜ’

Etkinlikte konuşan AGC Başkanı İdris Taş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün anlam ve önemine değinerek, “Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. Bugün bayram değil, dayanışma ve emek günü. 4 Ocak 1961’de 212 sayılı Basın İş Kanunun Resmi Gazete’de yürürlüğe girdikten sonra 9 tane patron bu yasaya karşı çıkmıştır. Gazeteciler emeğini, fikrini, gönlünü, ruhunu birleştirerek ‘Basın’ adlı gazeteyi çıkartıyorlar. 3 gün boyunca gazete yayın yapmaya devam ediyor. 10 Ocak 1962’den itibaren Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlanmaya başlanan ancak 1971 Askeri Müdahalesi ile basın çalışanlarının birtakım haklarının geri alınması üzerine Çalışan Gazeteciler Günü olarak anılan 10 Ocak’lar dayanışma ve mücadele günüdür. Son yıllarda şiddetini artıran basın ve ifade özgürlüğüne yönelik hak ihlallerine ekonomik sıkıntıların da eklenmesi ile basın sektörü nefes alamaz duruma gelmiştir. Akademisyenlerin, yazarların, gazetecilerin onurunun zedelendiği, saldırıya uğradığı bir süreci yaşamaktan üzüntü duyuyoruz” dedi.

‘ANADOLU BASINI CİDDİ BİR SIKINTIYA GİREBİLİR’

13 Ocak’ta, süreli yayın kapsamına alınan internet haber sitelerinin 1 Nisan 2023’ten itibaren resmi ilan ve reklam yayımlamasını öngören yönetmelik taslağının BİK Genel Kurulu’nda görüşüleceğine dikkat çeken Taş, “Bugün Antalya’da bir internet sitesinin Basın İlan Kurumundan ilan alabilmesi için 24 ay beklemesi gerekiyor. 8 tane kadrolu gazeteciyi çalıştırması gerekiyor. Bu şartlarda düşündüğümüzde Antalya’yı baz aldığımızda bunun ilerleyen zamanlarda olanaksız olduğunu görüyoruz. Anadolu basını gerçekten ciddi bir sıkıntıya girebilir o yüzden biz umuyoruz 13 Ocak’ta BİK Genel Kurulunda bu taslağın Anadolu gazetecilerinin isteği doğrultusunda çıkmasını umut ediyoruz” şeklinde konuştu.

‘GELİR GİDERLERİ MAALESEF KARŞILAMIYOR’

Yerel gazetelerin mürekkep, kağıt ve dağıtım malzemeleri gibi maliyetlerinin hat safhaya ulaştığını belirten Taş, “Asgari ücreti işveren zor ödüyor ve meslektaşlarımız ciddi sıkıntı içerisinde. Yine radyo ve televizyonlara baktığımızda dolar üzerinden uydu fiyatları var. Gelirler giderleri maalesef karşılamıyor. Dergi sektörü de yine aynı şekilde. Biz 2023 yılında mesleği zorlaştırmadan gazetecilerin nefes alacağı şekilde görevlerini devam etmesini umuyoruz ve bunun için Antalya Gazeteciler Cemiyeti, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak var gücümüzle mesleğin sorunlarını çözmek için mücadele ediyoruz. Umudumuzu kaybetmiyoruz. Biz 10 Ocak’ları, 24 Temmuz’da basında sansürün kaldırılış yıl dönümünü artık gün olarak değil bayramlar olarak kutlamak istiyoruz” dedi.

‘HİÇ KİMSENİN EMEĞİ ZAYİ OLMASIN’

Antalya Valisi Ersin Yazıcı ise, “Demokrasinin olmazsa olmazı, vazgeçilmezi olan dördüncü kuvvet ya da başka isimlerle adlandırılan basının mutlak suretle özgür, tarafsız, adil, insanlığa faydalı şekilde yoluna devam eden gazeteciler ve topluma yön vermeye çalışan, ufkunu açan, vizyon veren gazetecilerle şehrimizde yolumuza devam ediyoruz. Hiç kimsenin emeği zayi olmasın, bütün çalışanlar alnının teri kurumadan hakkını alsın istiyorum. Bu basında da böyle olmalı. Basın çalışanları da terleri kurumadan emeklerini alsın. Basının demokrasilerde olmazsa olmaz olduğunun altını bir kez daha çizmek isterim. Basın ne kadar özgür ve hürse kendi ne kadar rahat ifade edebiliyorsa demokrasinin gelişmişlik düzeyiyle aynı orantıdadır. Ülkemizde de çeşitli sorunlar olmakla birlikte demokratik bir ülkede kendini özgürce ifade edebilen, dilediğini söyleyebilen her türlü karşı duruşu, aykırı görüşü rahatlıkla dile getirildiği bir dönemde yaşıyoruz. Basın çalışanlarına ve emekçilerine özellikle teşekkür ediyorum” dedi.

‘GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ’

Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de yaptığı konuşmada, 17 Şubat’ta siyasette 29 yılına gireceğini belirterek, bu uzun ince yolu basın mensupları ile birlikte yürüdüğünü ifade ederek, yol arkadaşlıkları için teşekkür etti. Gazetecilerin sorunları olduğunu belirten Başkan Böcek, “İnşallah bu sorunlar çözülecektir. Cumhuriyetimizin 100. Yılı’nı kutlayacağımız bu yıl da daha mutlu daha huzurlu daha aydın, özgürce yaşayacağımız gazetecilerimizin hapse atılmadığı güzel günler yaşayacağız” dedi.

Antalya’da siyaset üstü bir anlayışla birlik ve beraberlik içinde çalışmalarını sergilediklerini ifade eden Başkan Muhittin Böcek, “Allah bu birlikteliğimizi beraberliğimizi bozmasın. Tüm gazeteci arkadaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum. 2023 yılının çocuk istismarlarının olmadığı, gençlerimizin geleceğe umutla baktığı, kadınlarımızın yüzünün güldüğü, bütün vatandaşlarımızın mutlu ve huzurlu olacağı bir yıl olmasını diliyorum” diye konuştu. (Haber Merkezi)

AdminAdmin