Şüheda PARTAL
Kemer merkezde 1’inci ve 2’nci derece Sit Alanında kalan Karayer Deresi’nde barınan balıkçı ve özel tekne sahiplerine ait barakaların yıkımı için karar çıkmıştı. Daha öncede DSİ 13. Bölge Müdürlüğü’nün çevre düzenlemesi kapsamında kaldırmak istediği ancak yatırım planından çıkarılmasıyla aynı şekilde kalan barakalar için Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün kararı sonrası yıkım için Kemer Kaymakamlığı tarafından Kemer Belediyesi’ne da yazı gönderilmişti.
ROMA DÖNEMİNE AİT KÖPRÜNÜN TAŞLARI DEREDEN ÇIKTI
İlçe merkezindeki Idyros Antik Kenti birinci, ikinci ve üçüncü derece Arkeolojik Sit Alanında yer alan Karayer Deresi’nin 1’inci ve 2’nci derece Sit Alanında kalan ve kazı çalışmalarının sürdüğü Idyros Antik Kenti’nde ilçeye adını veren Roma dönemine ait köprünün kalıntılarının derede bulunmasıyla alınan karar sonrası uzun yıllar dereyi barınak olarak kullanan balıkçı ve tekne sahiplerinin nereye gideceği de merak konusu olmuştu.
BALIKÇILAR İÇİN YER ARAYIŞI SÜRÜYOR!
Kararın ardından dere kenarındaki balıkçılara ait barakaların kaldırılması sürerken, balıkçılar için de yer arayışı sürüyor. Konu ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, Karayer Deresinde teknelerini bağlayarak balıkçılık yapan Kemer Su Ürünleri Kooperatifi üyesi ve diğer balıkçılarla birlikte 24 balıkçı teknesi ile çok sayıda değişik boylarda özel teknelerde bulunduğunu söyledi.
“YASAL OLMAYAN İŞLERE DE ZEMİN OLUŞTURUYOR”
Karayer Deresi’nin tekne bağlama yeri olarak kullanılmasına rağmen resmi olarak herhangi bir kooperatife ya da başka bir kuruluşa tahsis edilmediğine dikkat çeken Kaymakam Solmaz, “Özel tekne sahipleri derede derme çatma barınaklar kurmuş ve ayrıca burada uyuşturucu kullanımı gibi yasal olmayan işlere de zemin oluşturulduğu da tespit edilmiş. Özel tekne bağlama yerleri de kişiler arasında para ile satılıyor” dedi.
“TEKNELERİN DEREDE BARINAMAYACAĞINI ORTAYA KOYDU”
Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür ve Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 13.06.2024 tarihli ve 17850 numaralı kurul kararı ile Karayer Deresinin I. Ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak belirlenmesi ile balıkçıların ve dereye bağlanan tüm teknelerin yerinden kaldırılması kararı alındığını hatırlatan Kaymakam Solmaz, “Idyros Antik Kenti kazı çalışmalarında da dere üzerinde yeniden inşa edilecek köprünün teknelerin derede barınamayacaklarını ortaya koymuştur” dedi.
“YER BULMA ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”
Antalya Kültür ve Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı sonrası Kaymakamlık olarak İlçe Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı, Liman Başkanlığı ve Kemer Su Ürünleri Kooperatifi Başkanlığından oluşan bir kurul ile birlikte balıkçıların faaliyetlerini aksatmadan yürütebilecekleri ilçe sınırları içerisinde yeni bir yer bulmak için çalışmalara başladıklarının altını çizen Kaymakam Solmaz, “Balıkçılarımızın mağdur olmaması için onlarla birlikte de çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzce tarafından da balıkçılarımızın talepleri halinde Konyaaltı ve Finike İlçeleri sınırlarında bulunan balıkçı barınaklarında barınabilecekleri konusunda resmi yazı balıkçılarımız ve kooperatif başkanına bildirildi” diye konuştu.