SAĞLIK
Giriş Tarihi : 05-11-2022 00:42

Akciğer kanserinin yüzde 90’ı sigaradan kaynaklanıyor!

Kemer İlçe Sağlık Müdürlüğü, ‘Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’ dolayısıyla yaptığı bilgilendirmede, akciğer kanserlerinin yaklaşık yüzde 90’ı tütün ve tütün ürünlerinin kullanımından kaynaklandığını bildirdi. Bilgilendirmede, “Akciğer kanseri için diğer risk faktörleri arasında; pasif içicilik, akciğer kanseri yönünden aile öyküsünün varlığı, radyasyon maruziyeti, hava kirliliği ve tüberküloz yer almaktadır” denildi.

Akciğer kanserinin yüzde 90’ı sigaradan kaynaklanıyor!

Şüheda PARTAL

Kemer İlçe Sağlık Müdürlüğü, halk sağlığına yönelik bilgilendirme faaliyetlerine devam ediyor. ‘Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’ dolayısıyla bilgilendirmede bulunan İlçe Sağlık Müdürlüğü, akciğer kanserlerinin yaklaşık yüzde 90’ı tütün ve tütün ürünlerinin kullanımından kaynaklandığını belirterek, şu bilgilendirmede bulundu:

“Bilindiği üzere kanser, beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalık grubudur. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki Dünya genelinde erkekler arasında en sık görülen kanser türü akciğer kanseri iken kadınlarda 3. sırada yer almakta ve önemini korumaktadır. Akciğer kanseri; yapısal olarak normal akciğer dokusunda bulunan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşturmasıdır. Oluşan kitle büyüyerek çevre dokulara veya dolaşım yoluyla uzak organlara yayılarak (karaciğer, kemik, beyin vb. gibi) hasara yol açar. Bu yayılıma metastaz adı verilmektedir.

RİSK FAKTÖRLERİ;

Akciğer kanserlerinin yaklaşık yüzde 90’ı tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı ile oluşmaktadır. Dolayısıyla sigara içiminin engellenmesiyle akciğer kanseri tanısının yüzde 90’a kadar önlenebileceği tahmin edilmektedir. Akciğer kanseri için diğer risk faktörleri arasında; pasif içicilik (sigara), akciğer kanseri yönünden aile öyküsünün varlığı, radyasyon maruziyeti, hava kirliliği ve tüberküloz yer almaktadır. Sigara kullanımı akciğer kanserinin en sık görülen nedenidir. Günlük içilen sigara sayısı, sigara içme süresi, sigaraya başlama yaşı (ne kadar erken başlanırsa risk o oranda artar), dumanı derin çekme, sigaranın içeriğindeki katran miktarı ile kanser gelişme riski artar. Sigaranın bırakılması durumunda akciğer kanseri olasılığı zamanla azalmakta, sigara bırakıldıktan 10-20 yıl sonra hiç içmemişlerin düzeyine yaklaşmaktadır.

BELİRTİLERİ

Geçmeyen veya giderek kötüleşen öksürük, Öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak, Derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken kötüleşen göğüs ağrısı, Nefes darlığı ve Sürekli tekrarlayan veya geçmeyen bronşit ve/veya zatürre gibi akciğer enfeksiyonları.

TANI VE TEDAVİ

Düz akciğer röntgenleri ile akciğerde kitle tespit edilen hastalarda öncelikle bilgisayarlı tomografi çekilir. Elde edilen üç boyutlu görüntü ile kitleye nasıl ulaşılabileceğine karar verilir. Hastadan ya tomografi rehberliğinde ya da bronkoskopi dediğimiz ince bükülebilir bir tüple akciğerine ulaşılarak iğneyle parça alınır. Bu işleme biyopsi adı verilir. Hastadan hastaya farklılaşabilmekle birlikte tedavi kararında; hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunlarının varlığı gibi birden fazla faktör etkilidir. Multidisipliner bir çalışma gerektiren bu tedaviler; cerrahi, hedefe yönelik tedaviler, radyoterapi, kemoterapi gibi farklı seçenekleri içermektedir.”

AdminAdmin