KÜLTÜR-SANAT
Giriş Tarihi : 22-11-2022 23:39

Antalya’nın Kadın Müzesi 7 yaşında

Antalya’nın ilk, Türkiye’nin ikinci, dünyanın on ikinci sanal kadın müzesi “Antalya Kadın Müzesi”, 7’nci yaşını kutluyor. Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Yeliz Gül Ege, “Antalya gibi dünyada bilinen bir destinasyonun, gerek tanıtımı gerekse algı yönetiminde projeler ile var olan bir kadın müzesine sahip olması çok önemli bir artı değerdir” dedi.

Antalya’nın Kadın Müzesi 7 yaşında

Antalya’nın ilk, Türkiye’nin ikinci, dünyanın on ikinci sanal kadın müzesi “Antalya Kadın Müzesi”, 7’nci yaşını kutluyor. ATAV çatısı altında 23 Kasım 2015 tarihinde kurulan sanal müze, dijital çağa ayak uydurarak, gelecek nesillere ilkleri başarmış olan kadınları anlatmayı misyon ediniyor. Dünya Kadın Müzeleri Birliği’ne (IAWM) üye olan ve farklı alanlarda uzman 13 danışma kurulu üyesi bulunan Antalya Kadın Müzesi (AKM), 2016 yılından itibaren düzenlediği ve Türkiye’nin ilk kadın arkeologlarından Jale İnan’ın adını verdiği “Prof. Dr. Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödül Töreni”yle, yılın kadını ödülünü her yıl kente katma değer sağlamış bir kadına veriyor ve kadın hakları konusunda düzenlediği söyleşilerle Antalyalılarla buluşuyor.

ROL MODEL KADINLARLA SÖYLEŞİ

‘Duvaktaki Bereket Yörük Gelini’, ‘Jale İnan’ ve ‘Bu Kentte Kadın Var’ sergilerini çeşitli kültür merkezlerinde açarak sanatseverlerle buluşan AKM’nin web sitesinde ise ‘Antalya’nın Binlerce Yıllık Tanrıçaları’, ‘Yörük Kadın Başları’, ‘Yörük Kadın Kıyafetleri’ ve Danışma kurulu üyesi Melike Gül’ün fotoğraf sergisi olmak üzere 4 dijital sergi, 47 rol model kadınla yapılan söyleşi, Yörük Gelini Defilesi, kütüphane ve gerçekleştirilen etkinlikler yer alıyor.

“KENTİN BAŞARILI KADIN ENVANTERİNİ ÇIKARIYORUZ”

Antalya Kadın Müzesi kurucuları arasında yer alan ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, 7’nci yaşını kutlayan AKM’nin kentin hafızasını arşivlediğini kaydederek, şu ifadelere yer verdi: “Antalya Kadın Müzesi, kentimizde yaşayan kadınların tüm dünyada başarılarıyla anılması için düşünülmüş bir müze. Kentin başarılı kadın envanterini çıkarıyoruz. Onlarla görüntülü söyleşiler yapıp geleceğe aktarıyoruz. Sanal müzemizde yer alan röportaj ve sergilere www.antalyakadinmuzesi.org ve www.antalyawomanmuseum.com internet siteleri üzerinden erişilebiliyor.”

Gül Ege, Antalya’nın ilk sanal kadın müzesi Antalya Kadın Müzesi’nin değerinin zamanla anlaşılacağının altını çizerek, şöyle devam etti: “Müzemizin hazırladığı projeler ve sunduğu faaliyetler, her yıl gelişerek devam etmektedir. Antalya gibi dünyada bilinen bir destinasyonun gerek tanıtımı gerekse algı yönetiminde, projeler ile var olan bir kadın müzesine sahip olması çok önemli bir artı değerdir. Müzemizin 7. kuruluş yıldönümü kutlu olsun.”

AKM, son olarak meme kanseri farkındalığına dikkat çekmek için ‘Sohbetiniz Sağlık Olsun’ projesini hayata geçirdi ve “Dünya Kadınlar Günü” kapsamında Lider Haber’de 1 ay boyunca yayınlanan, toplumsal bilinçlenme yaratmak amacıyla hazırlanan TV programlarını, seyirciyle buluşturdu. (Haber Merkezi)

AdminAdmin