YAŞAM
Giriş Tarihi : 03-02-2023 00:28

Antalya’da Yılın Kadını “Işık Yargın”

Antalya Tanıtım Vakfı’nın (ATAV) çatısı altında yer alan Antalya Kadın Müzesi’nin (AKM) geleneksel olarak düzenlediği tören kapsamında; Prof. Dr. Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödülü sekizinci kez sahibini buldu. AKM Danışma Kurulu üyelerinden oluşan bir jüri tarafından Antalya’ya en çok katkı sağlayan kadına verilen ödül, Batı Akdeniz Bölgesi’nde kadınların ve gençlerin iş hayatı ve girişimcilikte ön plana çıkmasını sağlayan, Antalya Kadın Müzesi Danışma Kurulu Üyesi ve Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Girişimcilik Çalışma Masası Başkanı Işık Yargın’a takdim edildi.

Antalya’da Yılın Kadını “Işık Yargın”

2015 yılında ATAV çatısı altında kurulduğu günden bugüne Türk kadını için akıllıca bir hikaye yazan Antalya Kadın Müzesi tarafından her yıl gerçekleştirilen “Prof. Dr. Jale İnan Antalya 2022 Yılın Kadını Ödül Töreni”, Akra Hotels’in ev sahipliğiyle düzenlendi. Törene, Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege, Akdeniz Üniversitesi Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikol Tuncer, Muratpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Oya Kansu, ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, Fraport TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürü Deniz Varol, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Antalya Bölge Müdürü Esen Diler, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Fulya Sarvan, 7 Mehmet üçüncü nesil temsilcisi şef Mehmet Akdağ , TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Serap Kocaoğlu, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Emine Erkal, ATAV Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Hatipoğlu, Emir Gündal, Serap Özkan, AKM Danışma Kurulu Üyeleri Ayşen Hamamcıoğlu, Prof. Dr. Burcu Demirel ve Dr. Öğr. Üyesi İlkay Kutlar katılım sağladı.

JALE İNAN BELGESELININ FRAGMANI GÖSTERILDI

Perge ve Side antik kentlerinin arkeolojik kazılarını yapan, özellikle bu bölgede ortaya çıkardığı heykel kalıntıları ile Antalya Arkeoloji Müzesi’nin oluşmasına katkı sağlayan Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu Prof. Dr. Jale İnan adına düzenlenen ödül töreninde, İnan’ın oğlu Hüseyin Inan’ın katılımıyla yakında izleyici ile buluşacak olan yönetmenliğinİ Zafer Çelik’in yaptığı Jale “Minik Dev Kadın” belgeselinin fragmanının gösterimi yapıldı.

İNAN’IN OĞLU HÜZÜNLENDI

Törende göz yaşlarını tutamayan Jale İnan’ın oğlu Hüseyin İnan, yılın kadını ödülünün annesi adına verilmesinden mutluluk duyduğunu ifade etti . Annesi Jale İnan hakkında bilgi veren Hüseyin İnan, “2022 yılı Jale İnan yılı gibi oldu. 1 Şubat’ta Antalya Kadın Müzesi annem adına yılın kadını ödül törenini gerçekleştirdi, 8 Mart’ta Müze Kart annemin resminin yer aldığı sınırlı sayıda müze kartı bastırdı, ardından Orhan Bahtiyarlı’nın “Jale İnan, Bir Bilim Kadını” adlı romanı çıktı. Sonrasında oğlumun senaryosunu yazdığı Zafer Çelik’in yönettiği belgeselin çekimi yapıldı. Eylül ayında ise annem hiç haberimiz olmadan Google’da “Doodle” olarak kullanıldı. 13 Kasım 2022’de ABD Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake ve Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy Antalya Arkeoloji Müzesi’nde bir protocol imzaladı. İmzalanan protokol gereği, Türkiye’den usulsüz bir şekilde kaçırılmış heykellerin iadesi söz konusuydu. Heykelleri araştırdığımızda bunları vakti zamanında annemin ispat ettiği ortaya çıkıyor. Annem Herakles heykelindeki gibi iz sürmüş ve bunları tespit etmiş, vefatından 21 yıl sonra dahi Türkiye’ye hizmet ediyor.” dedi.

AMAÇ, ANTALYA’NIN ROL MODEL KADINLARLA ANILMASI

ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, açılış konuşmasında Antalya Kadın Müzesi’nin projelerinden ve faaliyetlerinden bahsetti. Gül Ege, “Antalya Kadın Müzesi, 2015 yılında ATAV çatısı altında sanal olarak hayata geçti. “Kadın müzesi ile ilgili bu kentte neden var, neden kuruluyor?” gibi bir takım soru işaretlerini de geride bırakarak, törenimizi yaptığımız otelde Antalya Kadın Müzesi’nin kuruluşunu gerçekleştirdik. www.antalyakadinmuzesi.orgwww.antalyawomanmuseum.com ‘dan Dünya Kadın Müzeleri Birliği’ne (IAWM) üye olan Antalya Kadın Müzesi üzerinden, yaşayan kadınları yaşarken onurlandırıp onları geleceğe bırakmak ve rol model kadınları anmak istiyoruz. Bunun yanında da Anadolu’nun Yörük kültürüne sahip çıkıyoruz ve fiziki olarak insanlara dokunabileceğimiz sergiler, defileler vb. birçok aktiviteyi gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Antalya Tanıtım Vakfı olarak kadının da bu kentte olduğunu, başarılı ve güvende olduğunu anlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

JALE İNAN’IN İSMİ ANTALYA’DA YAŞAYACAK

ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikol Tuncer ile tören sırasında gerçekleştirdiği konuşmaya değinerek, şu ifadelere yer verdi: “Prof. Dr. Jale İnan’ın ismini, Antalya’nın bilinen bir bölgesinde, özellikle turistlerin rotasının üzerinde bir sokakta ya da iyi bir yapıda görmek istiyoruz. Sözünü de burada aldık.”

“ROL MODEL OLUŞTURUYORUZ”

Antalya Kadın Müzesi danışma kurulu olarak, Jale İnan Yılın Kadını Ödülü’nün sahibini seçerken çok titiz davranıldığını, öncelikli olarak kente sosyal katkıda bulunmuş olması, yaşıyor olması ve rol model olabilme özelliğinin olması kriterlerine öncelik verildiğini belirten Yeliz Gül Ege, “2022 Antalya yılın kadını turizmci, sivil toplum gönüllüsü, aktivist, rol model, feminist ve girişimci özellikleriyle tanıdığımız Antalya Kadın Müzesi Danışma Kurulu Üyesi ve ANSİAD Girişimcilik Çalışma Masası Başkanı Işık Yargın” dedi.

TUNCER: “JALE İNAN’IN ADINI, KENTİMİZİN NADİDE BİR YERİNE VERMEKTEN ONUR DUYARIZ”

Ödülü takdim etmek için kürsüye gelen Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikol Tuncer, “Türkiye’nin ilk kadın Arkeoloğu, vefatından sonra bile ülkesine hizmet etme şerefine nail olan, ülkemize ve Antalyamıza emek veren hocamız Prof. Dr. Jale İnan’ın adını, kentimizin nadide bir yerine vermekten onur duyarız. Konuyu Başkanımız Sn. Muhittin Böcek’e ve ilgili merciilere ileteceğim ve takip edeceğim. Oluşturduğumuz yeni alanlardan birine Prof. Dr. Jale İnan’ın ismini görünür bir şekilde vereceğiz. Dilerim, bir sonraki törende ilan etme ve kutlama şansına sahip oluruz” dedi.

Işık Yargın’la tanışmasının çok eskiye dayandığını ifade eden Cansel Çevikol Tuncer, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Işık hanımla, yaklaşık 20-25 yıl önce Antalya Kalite Derneği’nde beraber çalışma fırsatı bulduk ve kendisine yılın kadını ödülünü vermekten onur duyuyorum. Çalışmalarını yakından takip ediyorum ve rol model olduğu için kendisine teşekkür ediyorum.”

Tuncer, konuşmasının ardından Işık Yargın’a yılın kadını ödülünü takdim etti.

YILIN KADINI IŞIK YARGIN OLDU

AKM Danışma Kurulu Üyesi ve ANSİAD Girişimcilik Çalışma Masası Başkanı Işık Yargın, Prof. Dr. Jale İnan Antalya yılın kadını ödülünü almaktan onur duyduğunu ifade ederek, danışma kurulu üyelerine teşekkür etti. Yargın, “Öznesi kadın olan her söylem her eylem ideolojik olarak ele alınır ve eleştirilir. Ama eleştirinin öyle bir gücü vardır ki eleştirilen ile mükemmel bir uyum, inanç sağlar. Kadına dair her bir eleştiri kadını görünür kılar. Toplumun yarısını oluşturan kadınların ekonomiye, kültüre, bilime ve topluma sağlamış oldukları katkının gösterilmesine izin verilmemesi mümkün müdür? Bu söz konusu olamaz. Antalya Kadın Müzesi’nin “içine müzelik kadınları mı koyacaksınız” eleştirel ve incitici sözlerle başlayan yolculuğu bugün kadın müzelerinin kadının gücünü, yaratıcılığını, ürettiklerini, girişimciliğini, iş yaşamından anneliğine kadar süreçleri ele alarak, kadınların gerçekliğinin görünürlülüğünü sağlayan ana amacına hizmet ediyor olmasını hayranlıkla takip ediyorum. Bu açıdan Antalya Kadın Müzesi Jale İnan Yılın Kadını Ödülü’nün şahsıma değer görülmesi onurlanmanın ötesinde” diye konuştu.

“ÖDÜL, ÇOCUKLARIMA BIRAKACAĞIM MİRAS”

Ödülü çocuklarına miras olarak bırakacağını dile getiren Işık Yargın, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Bugüne kadar bu ödüle değer görülen kadınların her biri toplumun rol model alabildiği kahraman kadınlardı. Her biri hikayeleriyle genç kadınlara eminim rol model de oldular. Bugün ben de kendimi o kahraman kadınlardan biri gibi hissediyorum ve sorumluluğum artıyor. Çünkü sorumluluğumuzun ne denli önemli olduğunu biliyorum. Çünkü hikayelerimizin yardımıyla genç kadınların ‘dünya böyle gelmiş onu değiştiremem’ düşüncesinden sıyrılarak isterlerse başarabileceklerine inandıklarını biliyorum. Diğer yandan kadının toplum içinde farkının fark edilmesine, gelecek kurgusunda kadının vazgeçilmez varlığına, kadının nesne değil özne olduğunu görünür kılma çabasına katkı sağlayan kadınlardan biri olarak ödüllendirilmiş olmak, paha biçilmez bir değer olarak çocuklarıma bırakacağım mirasım olacaktır.”

Plaket takdiminin ardından ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Işık Yargın ile söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşinin ardından tören, Antalya Kadın Müzesi’ne katkılarından dolayı Akra Hotels’in Genel Müdürü Gökhan Polat’a Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nün güncel cam atıkları kullanarak cam füzyon tekniğiyle hazırladığı Antalya kent silüetinin yer aldığı panonun takdimiyle ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. (Haber Merkezi)

AdminAdmin