GÜNDEM
Giriş Tarihi : 28-12-2024 18:12

Altınkaya’dan Bilim Komisyonu Toplantısı’nda Çıralı sunumu

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul'da düzenlenen Deniz Kaplumbağaları Çalıştayı ve Bilim Komisyonu Toplantısı’nda Bilim Komisyonu üyesi de olan Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi’nin Başkanı Habib Altınkaya, koruma çalışmaları sırasında yaşanan zorlukları, alınan önlemleri ve son yıllara ait Çıralı Yuvalama verilerini içeren bir sunum yaptı. Geceleri sahile girişlerin engellenmesinde bazen sorun yaşandığına dikkat çeken Altınkaya, ışık ve gürültü kirliliğinin kaplumbağaları olumsuz etkilediğini aktararak, bu kapsamda daha etkili önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Altınkaya’dan Bilim Komisyonu Toplantısı’nda Çıralı sunumu

Şüheda PARTAL

Tarım ve Orman Bakanlığı, deniz kaplumbağası üreme kumsalları ve yakın çevresini koruma çalışmalarını kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği halinde yürütüyor. Bu kapsamda işbirliğinin bir parçası olarak oluşturulan bilim komisyonu çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Bu yıl da bilim komisyonu, koruma alanlarındaki çalışmalarla ilgili konuları konuşmak, sorunları ve çözüm önerilerini benzer sorunlarla karşılaşanlar ile tartışarak daha iyi koruma çalışmaları yapabilmek, bu konudaki yeni bilimsel araştırmaların sonuçları ile ilgili sunumların paylaşılarak tüm paydaşların bu yeni bilgilerden haberdar olmasını sağlamak, koruma çalışmalarının yaygınlaştırılması ve iyileştirilmesi için çözümler oluşturmak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 12-13 Aralık tarihlerinde İstanbul'da “Deniz Kaplumbağaları Çalıştayı ve Bilim Komisyonu Toplantısı” düzenlendi. İki gün süren toplantıda ülkemizde koruma çalışmaları yapılan 20 yuvalama kumsalı ve KKTC’de yapılan koruma çalışmalarına ait onlarca sunum, makale ve çalışmalar katılımcılarla paylaşıldı.

ALTINKAYA’DAN ÇIRALI SUNUMU

Koruma çalışmalarının yapıldığı ülkedeki 20 deniz kaplumbağası yuvalama alanından biri olan Çıralı'da bilim komisyonu üyesi ve önümüzdeki yıl 25. kuruluş yıldönümünü kutlayacak olan Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi’nin Başkanı Habib Altınkaya da, toplantıda koruma çalışmaları sırasında yaşanan zorlukları, alınan önlemleri ve son yıllara ait Çıralı Yuvalama verilerini içeren bir sunum yaptı. Kemer Belediyesi ve kamu kuruluşları iş birliği ile gönüllülerle birlikte koruma çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade eden Altınkaya, koruma çalışmalarının gönüllülerle yürütüldüğünü belirterek her yıl destek olan gönüllülere teşekkür etti.

DAHA ETKİLİ ÖNLEMLER ALINMALI

İlk yuva açılışının Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz ile yapıldığını ve her hafta halk katılımlı olarak yapılan yuva açılışlarına turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini, bunu izleyen turistlerin koruma çalışmalarına destek olduğu gibi farkındalıklarının arttığını belirten Altınkaya, bu yıl artan hava sıcakları ve kurak geçen yaz nedeni ile yuvalama sayısının artmasına rağmen yumurta sayısının etkilendiğini söyledi. Geceleri sahile girişlerin engellenmesinde bazen sorun yaşandığına dikkat çeken Altınkaya, ışık ve gürültü kirliliğinin kaplumbağaları olumsuz etkilediğini aktararak, bu kapsamda daha etkili önlemler alınması gerektiğini söyledi.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER ÇIRALI’YI KORUYOR

Yine toplantıya kooperatifi temsilen katılan gönüllülerinden Sürdürülebilirlik Uzmanı Işıl D. Düzgünçınar da Çıralı'nın sürdürülebilir turizmin hayata geçirildiği öncü bir destinasyon olabileceğini söyledi. Çıralı sahilindeki deniz kaplumbağası yuvalama alanlarının koruma altında olmasının destinasyonun sürdürülebilirliğine bütünsel katkı sağladığını ifade eden Düzgünçınar, yuvaları korumak üzere gerçekleştirilen tüm faaliyetlerin aslında diğer hayvanların ve bitkilerin korunması, biyoçeşitliliğin sürdürülmesi, paydaşların bir araya gelmesi, yörenin tanıtılması ve sahilde restoran, otel, tekne vb. işletme sayısının sınırlı tutulmasına katkı sağladığının altını çizdi. Gerçekleştirilen faaliyetlerle şezlonglarla tüm sahilin kapatılmasına ve geceleri ses ve ışık kirliliğine de engel olduğunu belirten Düzgünçınar, bu konuda yaptığı bilimsel çalışmanın sonuçlarını katılımcılarla paylaştı.

TURKCELL'E TEŞEKKÜR PLAKETİ

Toplantıda ayrıca, Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi’ne son üç yıldır sahildeki koruma çalışmalarına destek olmak amacıyla Çıralı'ya gelen ve abonelerine bilgilendirme amaçlı kısa mesaj ileten Turkcell'e de teşekkür plaketi takdim edilerek, uygulamanın Çıralı öncülüğünde tüm bölgelerde yapılması için katılımcılara çağrıda bulunuldu.

AdminAdmin