Şüheda PARTAL
TMMOB Orman Mühendisleri Odası tarafından Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinden kurum ve kuruluşlar işbirliğinde Antalya’da düzenlediği “Uluslararası İklim Değişikliği ile Mücadelede Doğa Temelli Çözümler Konferansı”na katılan yabancı katılımcılar Orman Mühendisleri Odası Dış İlişkiler Danışmanı İsmail Belen başkanlığında Kemer’in Göynük Mahallesi’nde geçtiğimiz yıl çıkan yangında zarar gören Kemer Orman İşletme Şefliği Değirmendere Yangın Sahasında incelemelerde bulundu.
İncelemeye, Orman Genel Müdürlüğü Baş Müfettişi İsmail Belen ve Kemer Orman İşletme Şefi Ali Karaca, Avusturya Tarım, Ormancılık, Bölgeler ve Su Yönetimi Bakanlığı Bölüm Başkanı Dr. Georg Rappold, Almanya Orman Avrupa Şirketinde Politika Danışmanı Dr. Julia Haas, Gürcistan Kafkasya Bölgesel Çevre Merkezi’nden (REC Kafkasya) Maia Zimbulidze ve Gürcistan Kafkasya Çevre STK Ağı’ndan Nino Bregadze, Hırvatistan Ormancılık Derneği Başkanı Oliver Vlainic ve Hırvatistan Ormancılık Derneği’nden Prof. Stjepan Mikac, Kırgızistan CAMP Alatoo Kamu Vakfı Sürdürülebilir Arazi Yönetimi Program Yöneticisi Kozhomberdiev Zhyrgalbek Altymyshovich, Kırgızistan CAMP Alatoo Kamu Vakfı Direktörü Murat Zhumashev, Kırgızistan CAMP Alatoo Kamu Vakfı’ndan Clara Mathilda Voss, Moldova Cumhuriyeti Ormancılık Kadınları Derneği Başkanı Victoria Covali ve Moldova Cumhuriyeti Ormancılık Kadınları Derneği Takım Lideri Vitalie Starodub, Macaristan’dan ormancılar İvadi Laszo ve Tomas Slizard ile Kemer Orman İşletme Şefliği personeli katıldı.
KARACA: “SAHADA YÜZDE 90’LIK BİR BAŞARIYI YAKALADIK”
İnceleme sırasında katılımcılara, Orman Genel Müdürlüğü Baş Müfettişi İsmail Belen ve Kemer Orman İşletme Şefi Ali Karaca tarafından Türkiye ormancığı ve orman yangınları ile mücadele yöntemleri hakkında bilgiler verilirdi. Karaca, yanan alan ile ilgili yaptığı bilgilendirmede, yaklaşık 400 hektarlık bir alanın yangında zarar gördüğünü belirterek, yaklaşık 209 hektarın da mutlak koruma zonu altında olduğunu söyledi.
191 hektarlık alanda çalışma yaptıklarını ve yaklaşık olarak da 13 bin 144 metreküp yanan ağacın alandan çıkarıldığını ifade eden Kemer Orman İşletme Şefi Ali Karaca, Kasım 2023 tarihinde üretim çalışmaları başlamadan yanan alana 700 kilogram, üretim çalışmaları bittikten sonra da yaklaşık 400 kilogram olmak üzere toplamda 1100 kilogram tohum serpiminin gerçekleştirildiğini bildirdi. Yanan alan etrafına da yaklaşık 7 kilometrelik tel çit hattı da çekildiğini aktaran Karaca, “Sahada da yüzde 90’lık bir başarıyı yakalamış bulunmaktayız. Yanan alan ‘Gençleştirme Çalışmaları’ kapsamında 5 yıl boyunca denetim sahamız içerisinde yer alacak ve yeşillendirme çalışmalarımız devam edecektir” diyerek katılımcılara teşekkür etti.
Orman Mühendisleri Odası ev sahipliğinde düzenlenen "Uluslararası İklim Değişikliği İle Mücadelede Doğa Temelli Çözümler Konferansı" kapsamında ülkemize gelen misafirlerimize çalışmalarımızı aktaran Orman İşletme Şefimiz Ali Karaca ve kıymetli ekibine çok teşekkür ederim.